Saturday 25 October 2014

Kuih penyaram

    BAHAN-BAHAN:

1 bungkus tepung beras
1/2 kg tepung gandum
1/2 kg gula pasir
200 gm gula melaka
500 ml air sejuk
Minyak untuk menggoreng

CARA MENYEDIA­KAN:

1) Ayak tepung beras bersama tepung gandum.
2) Masukkan gula pasir dan gaul rata.
3) Masukkan gula melaka yang sudah dibancuh dengan air dan tapis.
4) Gaul bersama tepung tadi. Gaul rata.
5) Biarkan selama 6 hingga 8 jam barulah digoreng.
6) pastikan minyak panas jika minyak tidak panas maka tak menjadi penyaram nie
           

Ketam masak lemak

bahan-bahan:
4 ketam Bunga (potong 2 keping)
1 serai (potong panjang 4 inci dan ditumbuk)
2 helai daun limau
1 keping asam keping (ikut link ini untuk rujukan)
1 cawan santan

bahan bahan (A)
1 inci kunyit segar
6 cili merah segar (lebih cili untuk panas tambahan)
5 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih
Garam secukup rasa

kaedah:
1. Kisar semua  bahan  (A) untuk pes yang sangat halus.
2. Panaskan sedikit minyak masak dalam sesuatu karya dan kacau-goreng pes.
3. masukkan serai dan kacau santan hingga mendidih.
4 masukkan ketam, daun limau dan asam keping. Kecilkan api dan terus reneh sehingga ketam masak
5. Tambah garam secukup rasa dan berkhidmat panas.

Kerepek Gunting




BAHAN BAHAN


1 cawan tepung gandum
4 tangkai cili kering dikisar jadi serbuk
1 sudu besar udang kering dikisar jadi serbuk
1/2 sudu kecil jintan manis dikisar jadi serbuk
1/2 sudu kecil jintan putih dikisar jadi serbuk
secubit garam
1 sudu besar minyak masak
110-120ml air
sedikit daun kari (dimayang halus)
minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara-cara

Blend bahan2 untuk dijadikan serbuk.
Tuang bahan kisar kedalam tepung dan daun kari
 Masukkan garam dan minyak dan gaulkan
 Masukkan air sedikit demi sedikit….sampai adunan kenyal macam adunan karipap.
Kemudian canai nipis2…& panjang.
Taburkan tepung agar permukaan agar tidak berminyak dan mudah melekat.
Potong nipis menggunakan pisau atau boleh juga di gunting.
 Pastikan tabur tepung agar hasil yang telah dipotong tidak melekat.
Goreng dalam minyak yang banyak .bila kekuningan angkat dan toskan.
sebelum di hidang.