Thursday 9 October 2014

Daging Teriyaki

bahan-bahan:

8 oz daging tenderloin daging lembu atau
Minyak, untuk menggoreng pan-

(A)Perap
1/2 sudu besar kicap
1/2 sudu kicap kikkoman

Sos Teriyaki (mentara)

2 sudu besar kicap
2 sudu kicap kikkoman
Gula 2 sudu besar
1 sudu teh tepung jagung (dicampur dengan air 1 sudu teh)

hiasan

Biji bijan putih
Beberapa Daun Bawang dicincang, pilihan

kaedah:

Potong daging dan di gaul dengan bahan A, Perap daging dengan perap, selama 5 minit.

Campur semua bahan-bahan dalam Sos Teriyaki itu. Panaskan kuali sos kecil dan menyediakan sos. Sebaik sahaja sos mula gelembung, mengeluarkannya daripada haba.

Tambah sedikit minyak ke kuali anda dan pan-goreng daging lembu, sehingga hangus sedikit. Alih kan daging ke periuk, dan gaul dgn  Sos Teriyaki di atas.
hiaskan dengan bijan dan Daun Bawang dicincang, jika digunakan. Hidangkan teriyaki daging lembu dengan segera dengan nasi putih dikukus.

No comments:

Post a Comment