Thursday 16 October 2014

kuih melaka

Bahan-Bahan 
500 gram tepung pulut
4 sudu besar tepung gandum
Air secukupnya
1 sudu kecil pewarna daun pandan
1 keping gula Melaka (dipotong kecil-kecil)
Kelapa parut
Cara-cara
1.    Gaul tepung pulut dan tepung gandum dengan air. Masukkan pewarna daun pandan. Kalau nak lebih sedap, guna air daun pandan yang telah dikisar.
2.    Ambil adunan sebesar ibu jari dan gentel menjadi bulat supaya senang nak anggarkan saiznya, kemudian leperkan.
3.    Letakkan gula melaka dan gentel menjadi bulat.
4.    Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.
5.    Masukkan kuih ke dalam periuk dan angkat apabila kuih-kuih tersebut timbul. Sejat dan biarkan seketika.Gaulkan kuih tadi dengan kelapa parut.

kek keladi

bahan-bahan
300 gm tepung beras
100 gm tepung gandum
2.5 cawan air (suam)
setengah cawan udang kering (direndam di dalam air suam)
3-4 bawang merah dicincang halus
2 sudu kecil lada hitam
1.5 cawan keladi (di potong kiub kecil dan rebus sekejap untuk masak jangan biarkan hancur)
1 sudu makan serbuk rempah 5
3 sudu makan minyak sayur-sayuran  
1 sudu makan Gula
1  sudu makan garam
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
Bawang goreng (hiasan)
Daun bawang (dicincang halus )
CARA CARA
Campurkan tepung beras dan tepung gandum bersama-sama dan gaul dengan air  hingga sebati ,letak tepi.
Kuali panas dan tumis bawang merah, bawang putih dan udang hingga kekuningan
Tambah keladi (pastikan keladi lembut) dan kacau sehingga sebati dalam kuali,
Tuangkan tepung yang telah digaul dengan air tadi ke dalam kuali dan kacau perlahan-lahan sehingga  adunan kental
Tambah 5 rempah serbuk, garam, lada hitam dan gula dan memberikan satu campuran akhir
Pindahkan campuran ke Loyang 8x8 dan kukus selama 45 -60 minit.

Apabila masak biarkan sejuk dan Akhir sekali,  hiaskan dengan bawang goreng dan daun bawang. Sesuai dihidangkan bersama sos cili .

kuih ketayap

Bahan-bahan :

Kulit :
1) 1 cawan tepung gandum
2) 1 cawan jus pandan
3) ½ cawan susu segar
4) 1 biji telur
5) ½ sudu teh garam
Inti:

1) ½ biji kelapa parut
2) ¼ cawan gula kabung
3) ½ cawan gula pasir
4) 1 helai daun pandan
5) ¼ cawan air


Cara penyediaan :

Untuk kulit :

1) Satukan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapis.
2) Panaskan kuali leper (pan) dan sapu rata dengan minyak masak/ marjerin.
3) Tuangkan sesenduk adunan dan lengganglenggangkan kuali tadi supaya adunan rata dan
nipis. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
4) Ratakan kulit, letak sedikit inti di tengah-tengahnya.Lipat bahagian kiri dan kanan.
Gulung kemas kemas. Buat hingga habis.

Inti:
1) Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan masak atas api yang sederhana.
2) Kacaukan inti hingga merengas dan separa kering. Angkat dan ketepikan

Ayam percik

(A)Bahan-bahan (kuah percik)
18 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
8 sudu besar cili kisar
800 ml santan pekat
2 sudu kecil halba (fenugreek seeds)
6 batang serai (diketuk)
Sedikit belacan
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan air
Minyak masak untuk menumis
 (B) Bahan-bahan (perap ayam)
1 ekor ayam
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
2 batang serai
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan putih
Cara-cara
Kisar halus  bahan-bahan(B) untuk memerap ayam dan Perap ayam dengan bahan di kisar selama 30 minit. Kemudian bakar ayam sehingga masak.
Untuk kuah, tumis bahan-bahan(A) yang telah dikisar sehingga naik bau.
Masukkan cili kisar. Kacau sekata, kemudian masukkan air.
Masukkan santan, halba, belacan dan serai. Kacau hingga sekata.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masak sehingga kuah menjadi pekat (30-40 minit).

 Bila siap, curahkan kuah ke atas ayam yang telah dibakar