Monday 6 October 2014

Bebola Ikan

Bahan-bahan ( 4 orang )
2 ekor ikan kembung (saiz sederhana besar)
250 gram tepung ubi
1 sudu teh garam
Air secukupnya (merebus)
Cara-cara
Bersihkan ikan dengan mengambil isinya sahaja dan tumbuk/kisar hingga lumat.
Campurkan kesemua bahan dan gaulkan hingga tidak melekat di tangan apabila dibentuk bebola ikan (jika melekat tambahkan tepung).
Isikan air ke dalam periuk untuk merebus bebola ikan.
Apabila air mendidih masukkan bebola ikan.
Apabila bebola ikan timbul boleh lah diangkat.

RAHSIA REMPAH BERIANI

Bahan-Bahan: 
10 biji Cengkih (cengkih). 
4 biji Buah Pelaga putih (Cadamom). 
10 biji Lada Hitam (lada jagung). 
4 keping kulit kayu manis (Cinnomom Stick). 
10 buah Pelaga Hijau (Green Cadomom). 
3 helai daun beriani (daun Bay). 
3 Sudu Besar Jintan Manis (Adas Seed) 
2 Sudu Besar Bawang Goreng. 
1/2 Sudu Besar Jintan Putih. (Jintan Seed) 
2 Sudu Besar Serbuk Rempah (Corriander Powder) 
1 Sudu Besar Serbuk Jintan Putih (Cummin Serbuk). 
1/4 Sudu Besar serbuk kunyit. 
1/2 Sudu serbuk cili. 
Cara: 
1. kisar all tembakau tersebut Yang pejal. 
2. Setelah dikisar Halus campurkan tembakau-tembakau Yang berbentuk serbuk. 

3. Bab Kadar Kegunaan ialah 3 Sudu Besar Untuk Satu kilo Daging / ayam. Sekiranya Ingin buat Nasi beriani; doa Sudu Besar sudah memadai Untuk 1 kg. beras.

Kari Kambing

Bahan-bahan 
1/2 kg daging kambing
2 helai daun pandan dan 2 inci halia di ketuk
2 bawang besar
6 ulas bawang putih
1 camt kas kas
1 camt jintan manis
5 biji buah keras
3 camb rempah kari daging
1 btg kayu manis 2 bunga lawang 3 pelaga
1 tangkai daun kari
1 camb serbuk cili
2 btg serai
1 paket santan = 1 biji kelapa
2 biji tomato dihiris
1 pokok daun ketumbar
2 kentang, 1 lobak merah dan 2 cili hijau
1 paket kecil tairu/yogurt- 1 asam keping juga boleh jika tidak ada tairu
Cara-cara
tumbuk bawang besar, bwg putih, halia, kas kas, jintan manis, buah keras sehingga halus. masukkan pula kayu manis, pelaga, lawang dan serai (tumbuk kasar)
panaskan minyak tumis daun kari, serai tadi dan tomato sehingga wangi dan masukkan bahan tumbuk dan tumis lagi sehingga naik bau.
masukkan pula rempah kari daging dan serbuk cili dan tumis sebentar api jgn kuat (hangus) masukkan sedikit air rebusan tadi dan biarkan didih sehingga pecah minyak. masukkan pula daging kambing bersama air rebusan tadi dan didihkan.
masukkan kentang dan lobak merah sebentar kemudian masukkan santan tadi dan didihkan. akhir sekali masukkan tairu/yogurt/asam keping dan daun ketumbar. suaikan garam gulanya.

KARI KAMBING MAMAK PENANG

Bahan-Bahan:
2 kilo daging kambing tanpa tulang di potong kiub 1″.
2 biji bawang besar (dikisar dan jadikan pes pekat).
2 biji tomato dibelah empat (boleh gunakan puree tomatao).
2 sudu besar (tbsp) pes halia bawang putih.
6 kuntum cengkih.*
2 keping kayu manis pajangnya dlm 1 inci.*
1 sudu kecil (tsp) jintan putih.*
1 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit.*
1 sudu besar biji rempah (corriander seeds).*
1 sudu kecil (tsp) biji jintan manis.*
1/2 sudu kecil buah pelaga hijau (pelaga putih kualitinya rendah).
1 sudu (tsp) Garam Masala.
2 sudu besar (tbsp) serbuk cili ( ikut suka kepedasan).
2 sudu kecil (tsp) garam atau secukup rasa.
2 sudu besar cuka tiruan makanan.
1 1/2 cawan santan.
3 sudu besar minyak masak.
10- 20  helai daun kari.
CARA MEMASAK:
1. Masukkan cuka, serbuk kunyit, garam 1/2 sudu kecil, serbuk cili dan pes halia bawang putih, sebatikan bahan-bahan ini dan sapukan kepada permukaan (gosokan)daging kambing.
2. Peramkan daging yang telah diadunkan semalaman dalam peti sejuk. Kalau terpaksa buat dengan kadar segera, peramkan sekurang-kurangnya dua (2) jam.
3. Kisar bawang dan jadikan pes agak pekat. Biji-biji rempah yang bertanda*, goreng kering (roast) dan sejukkan sebelum kisar serbuk halus. Ini rumusan rempah kari daging kambing yang buat sendiri.
4. Pilihan khusus pilihan alat masak kari kambing ini perlu ambil perhatian. Kita perlu masak kari kambing seperti, “ayam masak kurmak” dalam posting yang sebelum ini. Masak kari ini masak mengikut teknik “simmering”. Anda boleh gunakan “Pot” yang bertudung masak kari kambing ini. Pilih  “pot” yang bahagian bawah “pot” itu tebal. Tetapi kaedah masak kambing atau daging lembu paling mudah dan cepat ialah dengan menggunakan “pressure cooker”.
5. Masukkan minyak  dalam periok pressure cooker, bila minyak panas, masukan daun kari, pes bawang yang telah kisar dan serbuk kunyit. Apabila pes bawang mula sejatkan air dan mula bertukar warna dengan minyak mula pecah (api dapur dalam keadaan sederhana panas (low-medium).
6. Masukkan  serbuk cili dan cuma masak dalam 30 saat.
7. Masukkan pes halia bawang putih dan masak cuma seminit.
8.Masukkan semua rempah yang telah dikisar serbuk yang telah sediakan.
9. Biarkan semua campuran ini di masak sehingga pecah minyak (kelihatan minyak akan ke tepi) menunjukkan semua kandungan air dalam pes itu telah sejat dan tersedia masak.
10. Masukkan daging kambing yang telah diperam. Sebatian dengan semua rempah dalam kuali. Biarkan 5 minit supaya dagingnya masak sdikit dengan haba dan minyak.
11. Masukkan sedikit air sekiranya diperlukan. Perlu di ingat, air daging juga akan dihasilkan semasa daging sedang masak dengan itu jangan terlalu cair kepekatan kuah. Sekiranya kuahnya pekat kita boleh tambah air sedkit tetapi kuahnya cair sukar kita nak pekatkan kembali.
12. Tutup tudung pressure cooker dengan ketat.  masak daging itu ditentukan dengan bunyi “wisel” tiga kali. Masak dengan dengan “stock pot” perlu jaga paras air dan juga masa daging masak itu masa yang lama 45minit ke 60 minit dan tahap masak daging itu ditentukan dengan siat daging itu.
13. Bila daging telah empuk, buka tudung pressure cooker dengan terlebih dulu menyejukkan dengan lalukan air paip di atas tudung periok itu selama tiga – 5 minit. Buka tudung dengan berhati-hati.  Hidupkan kembali api dapur sederhana dan masukkan santan dan kacau perlahan supaya daging yang telah masak tidak terurai. Masukkan “garam masala”.
14. Bila kuah mula mendidih tutup api dapur. Masak kari kambing anda telah siap. 


Ayam Kurma

bahan-bahan
1 ekor ayam, dipotong kepada 8 ketul
3 kentang besar, dikupas dan dipotong menjadi 1/4
1 lobak merah besar, kulit dipotong 1 inci
2 bawang putih, potong 6 baji
2 cili merah segar dipotong dua
1 tomato besar dipotong menjadi 4 baji
5 sudu besar serbuk kari Kurma bercampur dengan
Air 3/4 cawan
2 cawan air kosong
1 cawan santan pekat
2 sudu besar air asam jawa
3 cm kulit kayu manis
Anise 2 star
4 pelaga
Minyak 1/2 cawan
garam
1 sudu teh gula
1 batang Daun bawang  dipotong 1 inci

bahan-bahan yang ditumbuk
3 ulas bawang putih
2 inci halia segar
5 biji bawang kecil

CARA CARA
Panaskan minyak di dalam periuk yang dalam dan goreng bahan-bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
Tambah kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Goreng selama 2 minit lagi.
Tambah Kurma kari serbuk pes dan masak dengan api kecil selama 5 minit atau hingga memisahkan minyak.
Tambah keping ayam dan 2 cawan air dan masak ayam kecil sehingga separuh masak.
Tambah santan, kentang, lobak merah dan masak sehingga kentang lembut. Tambah air jika kuah terlalu tebal.
Tambah bawang, cili, tomato dan asam jawa. Masak selama 2 minit lagi. Perasakan dengan garam dan gula.
Hiaskan dengan daun bawang.

nasi goreng biryani

Bahan-bahan2 cawan beras basmati
1 paket perencah rempah beriani
500g daging dipitong kiub
1 biji cili hijau benggala, buang biji dan potong persegi
1/2 cawan biji gajus, goreng tanpa minyak
1 biji tomato, buang biji dan potong persegi
Kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang untuk menumis
2 sdb minyak sapi
1 kiub perisa daging
bawang goreng dan daun sup

Cara Membuat1) Masak beras basmati mengikut arahan pada paket. Biar sejuk sebentar.
2) Panaskan minyak sapi, tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih dan perencah rempah beriani, masukkan sedikit air. Kemudian masukkan kiub perisa daging.
3) Masukkankan daging dan masak hingga daging empuk. Pastikan air benar-benar sejat.
4) Setelah daging empuk masukkan nasi, goreng sebentar kemudian masukkan lain-lain bahan. Goreng sebentar. Tambahkan garam jika perlu.
5) Taburkan bawang goreng dan daun sup sebelum dihidangkan.

meehoon goreng

bahan-bahan
1 bungkus  mihun di rendam lembut
1 dada ayam, dihiris
3/4 cawan minyak masak
2 kek tauhu, digoreng dan dihiris
2 sudu besar cili kering paste
Taugeh 300g
Sawi 200g, potong 4cm lenghts
200g daun kucai, potong 4cm lenghts
2 biji telur dipukul
garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk
3 bawang merah
5 ulas bawang putih
10 cili kering
3 sudu besar udang kering

CARA CARA
Minyak kepala dan goreng bahan-bahan yang ditumbuk sehingga wangi. Tambah daging ayam dan kacau-goreng hingga ayam masak.
Masukkan mee, sawi, daun bawang dan kacau rata.
Masukkan telur yang telah dipukul dan kacau. Campurkan taugeh, dadih kacang goreng, bahan perisa dan kacau selama juga.
Hidangkan mi dihiasi dengan daun bawang, cili merah yang dihiris dan bawang merah goreng.

sup ikan bawal

Bahan-bahan4 ekor ikan bawal putih sederhana besar
sebatang carrot
daun sup dan daun bawang
bawang goreng
1 sup bunjut
tumbuk;
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
5 biji cili api
1 sdt serbuk ketumbar
1/2 sdt serbuk jintan manis dan putih
garam dan perisa secukupnya

Panaskan minyak dalam periok dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah ratus hingga kekuningan. Masukkan air secukupnya. Masukkan sup bunjut dan biarkan ia mendidih. Masukkan ikan, carrot dan serbuk jintan dan ketumbar serta bahan perisa dan garam. Rebus sehingga carrot empuk. Ketuk cili padi dan masukkan kedalam sup. Setelah masak tutup api. Taburkan daun sup/bawang dan bawang goreng. Tutup periok 5 minit sebelum dihidang panas.

Ikan Bawal Tiga Rasa

Bahan-bahan : 
  • 1 ekor ikan bawal hitam (digoreng hingga masak)
  • 1 labu bawang besar (dihiris dadu)
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1/2 inci halia (dihiris)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 3 helai daun limau purut
  • 10 biji cili padi (dihiris)
  • sos cili secukupnya
  • sos plum @ sos tomato
  • sedikit sos ikan
  • 1 sb sos tiram
  • 2-3 sb sos cili thai
  • sedikit bancuhan tepung jagung
  • hirisan nanas, epal, tomato, timun, cili benggala dsb

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, serai, bawang putih, bawang merah, cili padi, daun limau purut dan halia hingga wangi.
  2. Kemudian masukkan sedikit air dan semua bahan sos secukupnya. Boleh tambah garam dan gula jika suka.
  3. Seterusnya, masukkan tomato, nanas, timun, epal dan cili benggala. Kacau seketika. Kemudian, tuangkan sedikit bancuhan tepung jagung utk memekatkan kuah. Tak letak pun tak mengapa.
  4. Setelah masak, angkat dan tuangkan kuah tadi ke atas ikan yg sudah digoreng.

Brownies Kukus

Bahan-bahan 

  • 4 biji telur
  • 120 grm gula
  • 170 grm tepung gandum
  • 30 grm serbuk koko
  • 200 grm mentega
  • 200 grm dark cooking chocolate

Cara-cara

  1. Cairkan cokelat masak, ketepikan,
  2. Cairkan marjerin, tunggu sehingga suam, masukkan coklat cair, aduk rata, ketepikan.
  3. Campur tepung gandum & serbuk koko, kemudian ayak.
  4. Pukul telur & gula sampai mengembang.
  5. Masukkan tepung gandum & serbuk koko yang telah diayak tadi, aduk sampai rata.
  6. Masukkan mentega & coklat masak yang telah cairkan tadi, aduk rata.
  7. Siapkan loyang yang telah disapui mentega, masukkan adunan ke dalam loyang.
  8. Kukus dalam pengukus yang sudah dididihkan airnya, bungkus pengukus dengan kain, lalu tutup rapat. Kukus sehingga masak.

Ikan Bawal Kukus

Bahan-bahan 

  • 1 ekor ikan bawal besar
  • 2 inci halia di hiris memanjang, nipis dan halus
  • 1/2 biji nenas di hiris ( ikut suka yang dah masak boleh muda pun takpe..)
  • 1/2 inci kunyit dihiris memanjang, nipis dan halus.
  • 1 biji bawang besar di belah dua dan di hiris nipis ramas sedikit supaya lerai.
  • 3 ulas bawang putih di hiris memanjang nipis dan halus
  • 2 sudu kecil sos ikan
  • 1 sudu kecil lada hitam kasar dan sedikit garam
  • 1 batang lobak merah hiris bulat
  • 1 biji cili hijau dan 1 biji cili merah di hiris (tak payah nipis pun takpe)
  • 1 biji tomato di belah 8
  • Klik di sini untuk isi bahan
  • *nak tambah sayur lain seperti brocoli, kobis bunga, saderi..pun boleh..ikut cita rasa..

Cara-cara

  1. Lumurkan ikan dengan sedikit garam, sos ikan dan lada hitam. Perap kan untuk 15 minit.
  2. Letakkan ikan di dalam bekas untuk mengukus. (foil, daun pisang pun boleh..)
  3. Tabur semua bahan hiris dan potong ke atas dan bawah ikan.
  4. Kukus hingga masak dalam anggaran masa 15-20 minit. (Pastikan air untuk mengukus telah di didihkan dulu)

Sotong masak serai

Bahan-bahan 

  • 300g sotong
  • 3 biji cili padi
  • 2 batang serai
  • 200g asam jawa
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • garam gula secukup rasa
  • ajinomoto

Cara-cara

  1. Sotong putih dibersih
  2. Cili padi, serai, bawang putih dan bawang merah-dikisar dan ditumiskan
  3. Apabila naik baunya, masukkan sotong, air asam jawa, garam, gula dan ajinomoto secukup rasa.

SOTONG GORENG KUNYIT

Bahan-bahan:

1kg  Sotong
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
6 ulas bawang putih
4 batang cili merah
Serbuk kunyit
Garam dan gula
Sedikit air masak

Bahan tambahan:

Kacang panjang
Bunga kobis
Tomato

Cara-caranya:

1) Goreng sotong tanpa minyak. Untuk hilangkan air dan hanyir sotong
2) Panaskan minyak, tumiskan bawang besar, bawang putih,
    cili dan serbuk kunyit sehingga naik bau.
3) Kemudian masukkan sotong. Tambah sedikit air.
4) Masukkan sayur-sayur tadi. Tutup kuali untuk lebih kurang 5 minit.

SOTONG GORENG HITAM


Bahan-bahan

    * 5 ekor sotong besar
    * 1 bj bawang besar
    * 3 ulas bawang putih
    * 2 cm halia
    * 15 tangkai lada kering
    * 1 st kicap pekat
    * 1 senduk minyak masak
    * garam & gula secukup rasa

Cara-cara

   1. Sotong dibersihkan & disiang.
   2. Lada kering,bawang besar,bawang putih dan halia di kisar halus.
   3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga betul2 masak lebih kurang 15minit.
   4. Masuk sotong dan gaulkan rata. Masuk pula kicap pekat,garam & gula secukup rasa.
      Gaul sekata selama 5minit dan terus angkat alihkan dari kuali.
      Jgn masak lama2 kerana sotong akan keras & kecut.

SAMBAL SOTONG


Bahan-Bahan:
½ kg sotong sederhana besar
20 tangkai cili kering - dikisar
8 ulas bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar   
6 ulas bawang merah - dikisar
2 batang serai - dititik
150 gm asam jawa - diperah airnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara:
Bersihkan sotong dan rebus di dalam air mendidih selama tiga minit, angkat dan rendam di dalam air sejuk.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga kekuningan.
Masukkan cili kering dan tumis lebih kurang 20 minit. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
Masukkan sotong yang telah direbus dan kacau lebih kurang lima minit.
Sebelum menghidang, hias mengikut citarasa masing-masing.

sayur campur

Bahan-bahan

  • seikat kacang buncis (atau 12 btg)
  • 1 batang carrot
  • Bunga kobis
  • 2 biji Tauhu. 1 biji dipotong 9
  • 10 ekor Udang 
  • BAHAN2 UTK DITUMBUK
  • - 4 ulas bawang putih
  • - 5 ulas bawang merah
  • - 1/2 labu bawang besar
  • - 7 tangkai cili merah/api
  • - 1 genggam ikan bilis
  • - 2 cm belacan yg telah dibakar
  • - gula1/2 sudu teh
  • BAHAN2 UNTUK MEMASAK
  • - Garam secukup rasa
  • - 2 sudu sos tiram
  • - 1 sudu teh perasa ayam maggie
  • -1 sudu teh perasa ikan bilis maggie
  • - 1 senduk minyak masak

Cara-cara

  1. Tumbuk semua bahan yang perlu ditumbuk seperti yg disenaraikan.
  2. Goreng tauhu (tak perlu garing sgt). dan ketepikan
  3. Panaskan minyak, dan tumiskan bahan (1) hingga naik bau. Masukkan semua sayur2.
  4. jika perlu, campurkan 4 sudu air. tambahkan garam, sos tiram, perasa ayam dan ikan bilis. Tutup kuali dengan penutup. Biarkan kira-kira 5 minit sehingga sayur jadi 'empuk'. masukkan udang.