Tuesday 22 May 2012

CHOCOLATE CHIP COOKIES

CHOCOLAE CHIP COOKIES

1KG            TEPONG GANDUM
1KG            BUTTER (CAIR)
1KG            GULA
1TSP           GARAM
6BIJI           TELOR
1TSP           ESEN VANILLA
1TSBP        BICARBONATE SODA
3TBSP        BAKING POWDER
1TBSP        SERBUK KAYU MANIS



CARA MEMBUAT 


MASUKKAN BUTTER YG CAIR DAN GULA KEDALAM TEMPAT ADUNAN PUKUL HINGGA SEBATI SELEPAS ITU MASUKKAN TELOR DAN PUKUL SEHINGGA MENGEMBANG ,MASUKKAN TEPONG ,SODA,BAKING POWDER,SERBUK KAYU MANIS,GARAM DAN ESEN VANILLA ,PUKUL SEHINGGA ADUNAN NAMPAK SEBATI ANGKAT DAN IKUT KEHENDAK MASING-MASING ACUAN HENDAK DIGUNAKAN BAKAR DALAM SUHU 180c SELAMA 15 ATAU 20MINIT JIKA TIDAK LIHAT JIKA KEKUNING-KUNINGAN MAKA COOKIES ITU SUDAH MASAK .SELAMAT MENCUBA

PIE APPLE


KULIT PIE

250GRAM   MAJERIN
2TBSP          GULA
SECUBIT   GARAM
500GRAM  TEPONG GANDUM
1BIJI            TELOR
1/2 CUP       SUSU SEGAR

INTI(A)

8 BIJI            APPLE HIJAU(SEBIJI APPLE DI BELAH LAPAN)
2/3CUP         GULA
1/2 TSP         SERBUK KAYU MANIS
2TBSP           TEPONG JAGUNG


CARA MEMBUAT KULIT.





ADUNKAN GULA DAN MAJERIN SEHINGGA SEBATI,MASUKKAN TEPONG ADUN SELAMA 3MINIT DAN MASUK KAN TELOR,ESEN VANILLA SEKEJAP SAHAJA SELEPAS ITU ANGKAT REHATKAN SELAMA 30MINIT..SELEPAS ITU GILING NIPIS MASUKKAN KEDALAM ACUAN
(PASTIKAN JIKA INGIN MENGILINGLAPISKAN DENGAN KERTAS MINYAK KEDUA-DUA BELAH BAGI MEMUDAHKAN UTK MENGILING)

CARA MEMBUAT INTI


MASUK SEMUA BAHAN (A) KEDALAM BESEN GAUL SEBENTAR SELEPAS ITU SIMPAN KEDALAM  ACUAN YG TELAH DI LETAK KULIT PIE DAN TUTP BAHAGIAN ATAS DENGAN KULIT PIE JUGA..BAKAR SELAMA 45MINIT DALAM SUHU 150c






PIE KUSTARD


KULIT PIE

250GRAM   MAJERIN
2TBSP          GULA
SECUBIT   GARAM
500GRAM  TEPONG GANDUM
1BIJI            TELOR
1/2 CUP       SUSU SEGAR

INTI
50OML    SUSU SEGAR
1PKT       TEPONG KUSTARD(BANCUHKAN DEGAN AIR BIARKAN CAIR)
250 GRAM  GULA
1TSPB      ESEN VANILLA

CARA MEMBUAT KULIT.


ADUNKAN GULA DAN MAJERIN SEHINGGA SEBATI,MASUKKAN TEPONG ADUN SELAMA 3MINIT DAN MASUK KAN TELOR,ESEN VANILLA SEKEJAP SAHAJA SELEPAS ITU ANGKAT REHATKAN SELAMA 30MINIT..SELEPAS ITU GILING NIPIS MASUKKAN KEDALAM ACUAN
(PASTIKAN JIKA INGIN MENGILINGLAPISKAN DENGAN KERTAS MINYAK KEDUA-DUA BELAH BAGI MEMUDAHKAN UTK MENGILING)

INTI
MASAK KAN SUSU SEHINGGA MENDIDIH SELEPAS ITU MASUKAN GULA KACAU SEHINGGA SEBATI,SELEPAS ITU TUANG PERLAHAN LAHAN ADUNAN KEDALAM SUSU GAUL SEHINGGA PEKAT

KULIT PIE HARUS DI MASAK DAHULU SELAMA 20 MINIT DALAM SUHU 150MINIT
APABILA DAH MASAK TUANG KAN ADUNAN KUSTARD YG TELAH DI MASAK KE DALAM KULIT PIE YG SUDAH MASAK..BIARKAN SEJUK SELEPAS ITU POTONG SELAMAT MENCUBA

PIE KELAPA

KULIT PIE

250GRAM   MAJERIN
2TBSP          GULA
SECUBIT   GARAM
500GRAM  TEPONG GANDUM
1BIJI            TELOR
1/2 CUP       SUSU SEGAR

INTI
100GRAM     BUTTER(CAIR)
1/3CUP         GULA
1/3 CUP         SUSU MANIS
2 BIJI             TELOR
2 CUP            KELAPA PARUT(KERING)
1TSP              ESEN VANILLA

CARA MEMBUAT KULIT PIE

ADUNKAN GULA DAN MAJERIN SEHINGGA SEBATI,MASUKKAN TEPONG ADUN SELAMA 3MINIT DAN MASUK KAN TELOR,ESEN VANILLA SEKEJAP SAHAJA SELEPAS ITU ANGKAT REHATKAN SELAMA 30MINIT..SELEPAS ITU GILING NIPIS MASUKKAN KEDALAM ACUAN
(PASTIKAN JIKA INGIN MENGILINGLAPISKAN DENGAN KERTAS MINYAK KEDUA-DUA BELAH BAGI MEMUDAHKAN UTK MENGILING)

CARA MEMBUAT INTI
CAMPURKAN SEMUA ADUNAN KEDALAM BESEN PUKUL SEHINGGA SEBATI SELEPAS ITU MASUK KEDALAM KULIT PIE,BAKAR DLM SUHU 150c SELAMA 45MINIT