Tuesday 21 October 2014

JEJARI IKAN GORENG

        bahan-bahan:

 500 gm Ikan (tanpa tulang dan tanpa kulit)
 1 telur (dipukul letak dalam mangkuk)
 1 tsp Garam
 5 tbsp tepong gandum 
 2 tsp Jus Lemon
 Minyak untuk menggoreng
 1/4 tsp  lada putih
 1/4 tsp serbuk Mustard (digaulkkan dengan tepung gandum jika ada)
 1 cup serbuk roti untuk lapisan

       Cara membuat  jejari ikan.

 Potong ikan-potong jari berbentuk.
 Rendam jari ikan dengan serbuk lada hitam, jus lemon dan garam.
 Simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit.
 masukkan jejari ikan tepung angkat celup kedalam telur selepas itu salut dengan serbuk roti
 Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng  jejari ikan tadi hingga kekuningan ,angkat letak dalam  pinggan.
 Hidangkan dengan sos tartar atau sos tomato.

Tartar sos


1 cawan mayonis
1 tsp mustard Dijon
2 Daun Bawang, dicincang halus
1 ulas bawang putih cincang
1 bawang merah, dicincang halus
1 tsp caper, toskan dan cincang halus
½ biji bawang besar dicincang halus
1 biji  cili merah dibuang biji cincang halus
Beberapa titik jus lemon
garam

CARA CARA
Campurkan semua bahan ke dalam mangkuk dan kacau hingga semua bahan sebati. Masukkan jus lemon dan garam secukup rasa. Dalam peti sejuk sehingga sejuk

No comments:

Post a Comment