Saturday 4 October 2014

Kuih Serimuka Pandan (Tanpa Telur)

Bahan-bahan ( loyang 10x10 )

  • LAPISAN BAWAH :-
  • 500 g beras pulut - dicuci bersih,rendam 15 min-20 min dan toskan
  • 2 cawan santan cair
  • garam secukup rasa
  • 2 sb minyak masak
  • 1 helai daun pandan - dikerat2
  • LAPISAN ATAS :-
  • 500 g santan KARA/pati santan
  • 450 g jus pandan (kisar 10 helai daun pandan + air dan tapis)
  • 3/4 cawan gula halus (rcp asal 1 cawan)
  • 1/2 cawan tepung gandum - diayak
  • 1/2 cawan tepung beras - ayak
  • 1/2 sk garam
  • 1/2 sk warna hijau

Cara-cara

  1. Panaskan periuk kukusan berisi air. Campur dan kacau bahan2 lapisan bawah di dalam loyang dan kukus hingga masak selama 30 min.
  2. Sementara pulut masak, sediakan bahan2 lapisan atas...campurkan semua bahan dan tapis.Masak hingga adunan hampir pekat sambil terus dikacau.

  3. Keluarkan daun pandan dr adunan pulut dan tekan2 pulut hingga rata dan padat.(Akak ambil sedikit pulut dan warnakan dgn pandan pes)

  4. Tuang adunan lapisan atas tadi ke atas lapisan pulut dan ratakan permukaannya dan kukus semula kuih selama 30 min dengan api sederhana.

  5. Biar kuih benar2 sejuk baru dipotong dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment