Friday 25 May 2012

Kek Lapis Cinta Kirana


Bahan2:
  • 340g mentega
  • 170g gula halus
  • 6 biji telur ayam(gred A)
  • 10 sudu makan susu manis
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 170g tepung gandum
  • 180g seri kaya(tin kecil)
  • Pewarna hijau, kuning dan merah
  • Asam manis secukupnya
Cara2:
  1. Mentega dipukul dengan gula halus sampai kembang.
  2. Masukkan telur satu persatu sampai habis sambil terus dipukul dengan kelajuan perlahan.
  3. Masukkan esen vanila,susu manis, serikaya dan kacau sebati.
  4. Masukkan tepung(yg sudah diayak) sedikit demi sedikit ke dalam adunan dan adun rata
  5. Bahagikan kepada 3 bahagian: (i) warnakan kuning (ii)warnakan hijau (iii)warnakan merah
  6. Pastikan air kukusan sudah mendidih sebelum mula mengukus.
  7. Kukuskan 3/4 cawan adunan berwarna merah dahulu..setelah masak,kukus pula adunan hijau. Susunkan asam manis barulah masukkan adunan kuning.
  8. Ulangi langkah 7 sehingga adunan habis
  9. Kukus sekurang2nya satu jam selepas lapisan terakhir. Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment