Thursday 9 October 2014

Tandoori Ikan

Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal (anggaran 1 kg) — Buang kepala dan ekor
6 ulas bawang putih
1 sudu teh jintan manis
½ sudu teh serbuk kunyit
Perahan jus dari sebiji lemon
4 sudu makan yogurt biasa
2 titik pewarna merah
Sedikit minyak sapi, buah pelaga dan serbuk cili

Cara penyediaan:
1. Kelar kedua-dua belah ikan, lumur keselurhan ikan dengan jus lemon, dan perap selama 10 minit.
2. Tumbuk jintan putih dan bawang putih. Satukan bahan yang telah ditumbuk dengan yoghurt, serbuk kunyit, garam dan pewarna.
3. Lumur ikan dengan bahan-bahan tadi dan perap lagi selama ½ jam.
4. Bakar atau salai ikan atas dapur arang. Lumur minyak sapi dan taburkan buah pelaga yang telah ditumbuk dan serbuk cili.

Kuih Talam Jagung


Bahan-bahan:

Lapisan bawah:
1) 1 cawan jagung manis berkrim
2) 1 cawan tepung beras
3) 2 sudu makan tepung kastad
4) 2 cawan santan
5) ½ cawan gula

Lapisan atas:
1) 1 cawan tepung beras
2) 2 cawan santan pekat
3) 1 sudu teh garam


Cara Penyediaan:
1) Panaskan kukusan.
2) Gaulkan kesemua bahan lapisan bawah dan kacau hingga sebati.Masukkan ke dalam loyang.
3) Kukus selama ½ jam.
4) Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk.
5) Kacau sebentar di atas api kecil.
6) Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakar-cakarkan sedikit permukaan atasnya dan tuangkan perlahan-perlahan adunan lapisan atas.
7) Kukus selama 20 minit.
8) Sejukkan dan potong.

Kuih Gulung (Kuih Ketayap)

Bahan-bahan :

Inti:

1) ½ biji kelapa parut
2) ¼ cawan gula kabung
3) ½ cawan gula pasir
4) 1 helai daun pandan
5) ¼ cawan air

Kulit :
1) 1 cawan tepung gandum
2) 1 cawan jus pandan
3) ½ cawan susu segar
4) 1 biji telur
5) ½ sudu teh garam

Cara penyediaan :

Inti:
1) Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan masak atas api yang sederhana.
2) Kacaukan inti hingga merengas dan separa kering. Angkat dan ketepikan.

Untuk kulit :

1) Satukan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapisk.
2) Panaskan kuali leper (pan) dan sapu rata dengan minyak masak/ marjerin.
3) Tuangkan sesenduk adunan dan lengganglenggangkan kuali tadi supaya adunan rata dan
nipis. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
4) Ratakan kulit, letak sedikit inti di tengah-tengahnya.Lipat bahagian kiri dan kanan. Gulung kemaskemas. Buat hingga habis.

Kerabu peria (simple)

BAHAN BAHAN

1   BIJI     Peria (Dimayang )
3   Ulas    Bawang Merah(Dimayang )
1/2 Biji    Bawang Besar(Dimayang )
1/2 Cup   Air Limau Kasturi
2    Biji    Cili Merah(Dimayang )
3    Biji     Cili Padi(Dimayang )
sedikit garam dan gula
  Gaul semua bahan dan perap selama 30 minit  didalam peti sejuk sebelum di hidang.

Daging Teriyaki

bahan-bahan:

8 oz daging tenderloin daging lembu atau
Minyak, untuk menggoreng pan-

(A)Perap
1/2 sudu besar kicap
1/2 sudu kicap kikkoman

Sos Teriyaki (mentara)

2 sudu besar kicap
2 sudu kicap kikkoman
Gula 2 sudu besar
1 sudu teh tepung jagung (dicampur dengan air 1 sudu teh)

hiasan

Biji bijan putih
Beberapa Daun Bawang dicincang, pilihan

kaedah:

Potong daging dan di gaul dengan bahan A, Perap daging dengan perap, selama 5 minit.

Campur semua bahan-bahan dalam Sos Teriyaki itu. Panaskan kuali sos kecil dan menyediakan sos. Sebaik sahaja sos mula gelembung, mengeluarkannya daripada haba.

Tambah sedikit minyak ke kuali anda dan pan-goreng daging lembu, sehingga hangus sedikit. Alih kan daging ke periuk, dan gaul dgn  Sos Teriyaki di atas.
hiaskan dengan bijan dan Daun Bawang dicincang, jika digunakan. Hidangkan teriyaki daging lembu dengan segera dengan nasi putih dikukus.