Tuesday 22 May 2012

PIE KELAPA

KULIT PIE

250GRAM   MAJERIN
2TBSP          GULA
SECUBIT   GARAM
500GRAM  TEPONG GANDUM
1BIJI            TELOR
1/2 CUP       SUSU SEGAR

INTI
100GRAM     BUTTER(CAIR)
1/3CUP         GULA
1/3 CUP         SUSU MANIS
2 BIJI             TELOR
2 CUP            KELAPA PARUT(KERING)
1TSP              ESEN VANILLA

CARA MEMBUAT KULIT PIE

ADUNKAN GULA DAN MAJERIN SEHINGGA SEBATI,MASUKKAN TEPONG ADUN SELAMA 3MINIT DAN MASUK KAN TELOR,ESEN VANILLA SEKEJAP SAHAJA SELEPAS ITU ANGKAT REHATKAN SELAMA 30MINIT..SELEPAS ITU GILING NIPIS MASUKKAN KEDALAM ACUAN
(PASTIKAN JIKA INGIN MENGILINGLAPISKAN DENGAN KERTAS MINYAK KEDUA-DUA BELAH BAGI MEMUDAHKAN UTK MENGILING)

CARA MEMBUAT INTI
CAMPURKAN SEMUA ADUNAN KEDALAM BESEN PUKUL SEHINGGA SEBATI SELEPAS ITU MASUK KEDALAM KULIT PIE,BAKAR DLM SUHU 150c SELAMA 45MINIT


No comments:

Post a Comment