Saturday 11 October 2014

Thai Sweet Chili Sauce (simple)

BAHAN-BAHAN
1/2 cawan cuka beras (atau cuka putih pengganti)
1/2 cawan + 2 sudu besar. gula putih
Air 1/4 cawan
3 sudu makan. sos ikan
2 sudu besar. sherry (atau sherry memasak)
3 ulas bawang putih, cincang
1/2 hingga 1 sudu. cili kering hancur (1 sudu besar. membuat sos pedas-panas)
1 + 1/2 sudu. tepung jagung dilarutkan dalam 3-4 sudu. air sejuk
Prep Masa: 2 minit Masak Masa: 15 minit

Letakkan semua bahan - kecuali campuran tepung jagung-air - dalam kuali atau periuk sos. Membawa dan masak sehingga mendidih.
kecilkan api kepada sederhana dan biarkan mendidih selama 10 minit, atau sehingga dikurangkan sebanyak separuh. (Perhatikan bahawa cuka akan menjadi agak pedas kerana ia akan membakar. Secara umumnya, saya mendapati cuka beras kurang kuat daripada cuka putih biasa).
Mengecilkan api untuk rendah dan menambah campuran tepung jagung-air. Kacau untuk menggabungkan dan terus kacau sekali-sekala sehingga pekat sos (kira-kira 2 minit).
sos harus rasa "manis" yang pertama, diikuti dengan masam, maka nota pedas dan masin. Jika kuah tidak cukup manis, tambah gula lebih sedikit. Jika tidak cukup pedas, tambah lebih cili.
Tuangkan sos ke dalam mangkuk kecil atau balang dan berkhidmat sebagai perasa dengan ayam, ikan, dan makanan laut, atau berenang dengan makanan jejari seperti sayap ayam, udang, atau popia. Juga membuat perapan yang sangat baik untuk panggang ayam, ikan, atau makanan laut

PIZZA

BAHAN BAHAN

1 1/3 cawan air suam 
Susu kering 1/4 cawan tanpa lemak
Garam 1/2 sudu teh
4 cawan tepung
Gula 1 sudu besar
2 sudu besar yis
2 sudu besar minyak sayuran (untuk doh)
9 auns minyak sayur-sayuran (3 auns setiap pan)
mentega berperisa semburan memasak
sos
1 tin (8 auns saiz) sos tomato
1 sudu teh oregano kering
1/2 sudu teh marjoram
1/2 sudu teh basil kering
1/2 sudu teh garam bawang putih
arahan
Letakkan yis, gula, garam, dan susu kering dalam besar (2 qt.) Mangkuk. Tambah air dan kacau campuran dengan baik. Membolehkan untuk rehat  selama dua minit. Tambah minyak dan kacau lagi. Tambah tepung dan kacau sehingga doh bentuk dan tepung sebati.
Berubah ke permukaan yang rata dan uli selama kira-kira 10 minit. Bahagikan adunan kepada tiga bola. Dalam tiga 9 "kuali kek, letakkan 3 Oz Minyak sapu rata.
 Dengan menggunakan pin rolling,leperkan doh  setiap bola doh kepada kira-kira 9" bulatan. Letakkan dalam kuali kek atau dulang bulat.
Spray  doh dengan semburan air utk memastikan doh tidak kering . Tutup dengan pinggan. Letakkan di kawasan panas dan biarkan naik selama 1 hingga 1 1/2 jam.
sos:
Campurkan bahan-bahan dan biarkan duduk selama 1 jam.

Bagi Setiap Nine Inch Pizza:. Panaskan ketuhar kepada 475  darjah F Spoon 1/3 cawan sos pada adunan dan letak semua bahan seperi(kulat,isi ayam ,tomato dihiris halus,bawang besar) di atas pizza ,tabur mozzarella cheese di atas permukaan pizza.bakar pizza apabila kekuningan maka masak lah ia.

REMPAH SUP BUNJUT

Bahan2:
5 biji buah pelaga
7 biji bunga cengkih
1/2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan manis
1 sudu teh lada hitam
1 inci kulit kayu manis
2 biji bunga lawang

Cara Membuatnya:
1. Cuci bersih semua rempah. Masukkan rempah dalam 1 helai kain kasa.
2. Bungkus kemas dan ikat dengan benang putih.

3. Sup bunjut sedia digunakan.

Sup Ekor

Bahan-bahan:
600 gm ekor lembu
300 gm kentang
300 gm carrot
300 gm  lobak putih
1.5 cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
½ sudu teh jintan manis
20 biji lada hitam
2 sudu makan rempah sup
4 biji buah pelaga
1 Batang daun saderi
 daun bawang
Garam secukup rasa

Bahan dikisar:
4 sm halia
6 labu bawang merah
2 labu bawang besar
1 btg serai

Cara menyediakan:
1.Tumis bahan yg dikisar bersama rempah sup,buah pelaga,
kayu manis,cengkih,lada hitam dan jintan manis.
2.Kemudian setelah naik bau,masukkan air,ekor dan rebus sehingga agak empuk.
3.Belah empat ubi kentang,carrot,lobak putih dan masukkan sehingga empuk.
4.Masukkan garam dan daun saderi serta daun bawang.
5.Kacau dan tutup periuk supaya bau tidak hilang.

Resepi Rendang Tok


Bahan-bahan
2kg daging lembu topside (potong ketulan sederhana kecil)
1 cawan kerisik
10 sudu makan cili kering kisar
3 batang serai diketuk2
2 helai daun kunyit
Santan dari 2 biji kelapa
5 sudu makan gula melaka
4 asam keping
3 sudu makan gula
Garam  secukup rasanya
Bahan2 utk dikisar bersama
20 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
6 cm halia
3 cm lengkuas
5 batang serai
1 sudu kecil belacan
Rempah2 lain
5 bunga lawang
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
8 bunga cengkih
3 sudu besar biji ketumbar
- Semua bahan2 rempah ini dikisarkan bersama2
Cara membuatnya

1. Guna kuali yang agak besar, masukkan daging & kesemua bahan2 kisar, serai yang diketuk, daun kunyit, gula melaka & santan
2. Masak dengan api yang perlahan sambil dikacau2kan selalu sehingga kuahnya menjadi pekat
3. Masukkan asam keping & kerisik, kacau biar rata, diikuti dengan gula & garam

4. Sambung kacau sehingga menjadi rendang yang betul2 kering.
5. hiaskan dengan cara anda.