Thursday 25 September 2014

CHAR IXU CHICKEN

BAHAN BAHAN

A)1 kg Paha Ayam Di Buang Tulang
B)3 Biji Bawang Puteh
   1 Sudu Besar Kicap Pekat
   5 Sudu Besar Gula
   1 Sudu Kecil Garam
   2 Sudu Kecil Minyak Bijan
   1 Sudu Besar Sos Tiram

 Kisar senua bahan B ,selepas itu di gaul dengan ayam ,perap selama 1 ke 2 jam
bakar dalam suhu 450c
untuk pertama memanggang ,panggang ayam selama 5minit untuk bahagian kulit selepas itu terbalik kan biar isi ke bahagian atas dan bakar lagi sekali selama 20 minit.
selepas masak boleh di hidang.

selamat mencuba


REMPAH BRIYANI



                                          Nie aku dapat dari website mamak so aku try gak ermm memang sedap so saper saper nak try bleh  ambik resepi nie...                
Bahan-Bahan:
10     biji  Cengkih (clove).
4     biji  Buah Pelaga putih (Cadamom).
10    biji Lada Hitam (pepper corn).
4     keping kulit kayu manis ( Cinnomom Stick).
10   buah Pelaga Hijau ( Green Cadomom).
3     helai daun beriani (Bay leaf).
3     sudu besar  Jintan Manis ( Fennel Seed)
2   sudu besar bawang Goreng.
1/2  sudu besar Jintan Putih. (cummin Seed)
2   sudu besar Serbuk Rempah (Corriander Powder)
1   sudu besar Serbuk Jintan Putih ( Cummin Powder).
1/4 sudu besar serbuk kunyit.
1/2 sudu serbuk cili.
Cara:
1. Kisar semua bahan tersebut yang pejal.
2. Setelah dikisar halus campurkan bahan-bahan yang berbentuk serbuk.
3. Kadar Kegunaan ialah  3 sudu besar untuk satu kilo daging / ayam. Sekiranya ingin buat Nasi beriani; dua sudu besar sudah memadai untuk 1 kg. beras.
4. Serbuk ini boleh bertahan sehingga 3 bulan kalau disimpan dalam beks kedap udara. Selamat  mencuba.

AYAM MASAK KARI KICAP



                                 

Bahan Bahan

Setgh ekor ayam (potong dan gaul dengan kunyit dan garam,digoreng)
1biji bawang besar (hiris nipis)
2 ulas bawang putih (tumbuk Halus)
1cm halia –Tumbuk Halus
Rempah empat sekawan ( Kayu manis,cengkih,bunga lawang & Buah pelage)
2biji merah- belah dua buang biji
2sudu serbuk kari + 1sudu rempah briyani ( digaul sebatidan campur air utk jadi pes)
Kicap pekat- cukup utk kegunaan sahaja
½ sudu teh five spice powde (optional )
Garam dan air secukup nya



ASAM KARI IKAN TONGKOL




Bahan-bahan :
1 ekor ikan tongkol - dipotong
10 batang bendi
2 biji tomato - dibelah
Daun kesum - secukupnya
1 tangkai bunga kantan - dibelah dua
1/2 cawan cili kisar
1/2 cawan rempah kari ikan
2 sudu makan pes asam jawa ADABI
4 cawan air
Garam dan gula secukupnya
1 biji bawang besar - dihiris
8 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
1 in lengkuas*
4 biji buah keras*
Sedikit belacan* - semua bahan*dikisar

Cara-cara :
Tumis bawang besar hingga wangi dan masukkan bahan yang dikisar.
Masukkan rempah kari dan cili kisar dan kacau hingga naik minyak.
Tuangkan air secukupnya.
Masukkan pes asan jawa, garam dan gula. Biar mendidih.
Masukkan ikan, daun kesum dan bunga kantan.
Akhir sekali masukkan bendi dan tomato dan kacau rata.
Sedia dihidang.