Sambal Udang Dengan Petai
Bahan-bahan ( 5 org )
- 1kg udang dibersihkan
- 3 papan petai dibuang kulit
- 1 biji bawang besar di hiris
- 1/2 gelas air asam jawa cair
- bahan kisar
- 7 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- sedikit belacan
- Klik di sini untuk isi bahan
- 1 gelas air
- 1 senduk cili kisar
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
Cara-cara
-
panaskan kuali untuk menumis bahan kisar sehingga garing dan naik bau
-
masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing dan ringan
-
masukkan air asam jawa, kacau rata dan biarkan mendidih sedikit
-
tambah 1/2 gelas air dan biarkan mendidih dan sedikit pekat
-
masukkan udang, petai dan bawang hiris.
kacau rata dan biarkan untuk 5 minit.
-
masukkan gula dan sedikit air, kacau lagi rata2.
biarkan mendidih dan masak untuk 5-7 minit
-
tutup api dan biarkan sambal mesra untuk 30 minit sebelum di hidang..
No comments:
Post a Comment