Friday, 17 October 2014
ketam cili
(A)BAHAN BAHAN
1kg ketam
500gm cili merah segar (kisar halus
*150gm bawang merah
*50 gm bawang putih
*2 ketul kecil belacan
*1 batang serai
*150 gm udang kering
*150 gm halia
40 gm sos tiram
perasa
3 tangkai daun kari (cincang halus)
CARA CARA
kisar semua bahan bertanda (*)hingga halus.panaskan kuali tuang sedikit minyak tumis semua bahan
yang dikisar dan daun kari yang telah dicincang sehingga naik bau dan kekuningan
masukkan cili yang di kisar dan sos tiram gaul biarkan mendidih ,simpan perasa garam,gula(pastikan ada rasa manis manis)
seterusnya masukkan ketam gaul dan biarkan selama 10 minit.
selepas itu angkat letak kedalam pinggan dan hias mengikut kehendak masing masing
bingka lobak merah
Bahan:
1 kg carrot-di potong saiz ibujari, dan direbus untuk
melembutkannya.
1 cwn gula
2 cwn tepung gandum
1/2 tin susu manis
250 gm mentega (di cairkan)
1 cwn susu cair
5 biji telor
sedikit garam & pewarna kuning
.
Cara-cara
- Blend semua bahan hingga sebati. Panaskan oven pada suhu 180
darjah.
- Lengser loyang dengan 2-3 sudu minyak. Masukkan loyang dalam
oven utk 2-3 minit.
- Kemudian keluarkan dan tuang dengan adunan yang dah di
blender.
- Taburkan dengan bijan, dan bakar hingga masak
Subscribe to:
Posts (Atom)