1/2 kilogram daging (dipotong besar dan direbus sehingga lembut, simpan airnya)
3 cawan beras biasa
4 cawan air rebusan daging
2 labu bawang merah besar (Dihiris halus)
2 ulas bawang putih (Dihiris halus)
1 inci halia (Dipotong halus)
kulit kayu manis, bunga lawang(Pandai-pandaila agak-agak)
3 sudu besar mentega
3 sudu besar minyak masak
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar tomato puri
2 biji tomato (Didadukan)
Secekak daun ketumbar
Garam secukup rasa
Panaskan minyak dan mentega
Tumis, bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga wangi
Masukkan rempah kari daging dan serbuk cili yang sudah dibancuh dengan air. Masak sehingga rempah garing
Masukkan daging, air daging, tomato puri, garam dan masak sehingga mendidih
Masukkan beras, tomato dan daun ketumbar.
Masak nasi seperti biasa.
No comments:
Post a Comment