BAHAN BAHAN
1 Ekor ayam
1biji halia (4inci)
8 ulas Bawang Putih
Halia dan Bawang putih dikisar halus sekligus
1biji halia (4inci)
8 ulas Bawang Putih
Halia dan Bawang putih dikisar halus sekligus
2Biji Bawang Besar
dimayang
1 Btg Kayu Manis
2 Biji Bunga Lawang
3 Biji Buah Pelaga
3 Biji Bunga cengkih
Garam Secukup rasa
4 Biji Kentang Dipotong 4
2 Helai Daun Pandan
1 Btg Serai DI Ketuk
½ Cawan Santan
1 Btg Kayu Manis
2 Biji Bunga Lawang
3 Biji Buah Pelaga
3 Biji Bunga cengkih
Garam Secukup rasa
4 Biji Kentang Dipotong 4
2 Helai Daun Pandan
1 Btg Serai DI Ketuk
½ Cawan Santan
CARA CARA
1. tumis
bunga lawang, bga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis, bawang putih dan
halia yg diblend tadi, bawang besar,serai dan daun pandan.
2. dah naik
bau, masukkan ayam, ubi kentang dan garam.biarkan seketika dlm 2 minit.
3. masukkan
air dlm 1 cawan. biarkan seketika dlm 3 minit. ni nak biarkan rencah yg ditumis
tadi masuk kat dlm dging ayam tu.
4. pas tu,
masukkan plak, serbuk kurma. biarkan seketika dlm 2 minit g.
5. pas tu,
masukkan air lagi 3 cawan. biarkan mendidih, kemudian masukkan santan / susu
cair. Biar dlm 1 minit ( sambil tu kacau2 la skit) then masukkan lada sulah.
6. masaklah
sampai ayam dan kentang empuk dan masak. siap.