Kuih Serimuka Pandan (Tanpa Telur)
Bahan-bahan ( loyang 10x10 )
- LAPISAN BAWAH :-
- 500 g beras pulut - dicuci bersih,rendam 15 min-20 min dan toskan
- 2 cawan santan cair
- garam secukup rasa
- 2 sb minyak masak
- 1 helai daun pandan - dikerat2
- LAPISAN ATAS :-
- 500 g santan KARA/pati santan
- 450 g jus pandan (kisar 10 helai daun pandan + air dan tapis)
- 3/4 cawan gula halus (rcp asal 1 cawan)
- 1/2 cawan tepung gandum - diayak
- 1/2 cawan tepung beras - ayak
- 1/2 sk garam
- 1/2 sk warna hijau
Cara-cara
-
Panaskan periuk kukusan berisi air. Campur dan kacau
bahan2 lapisan bawah di dalam loyang dan kukus hingga masak selama 30
min.
-
Sementara pulut masak, sediakan bahan2 lapisan
atas...campurkan semua bahan dan tapis.Masak hingga adunan hampir pekat
sambil terus dikacau.
-
Keluarkan daun pandan dr adunan pulut dan tekan2 pulut
hingga rata dan padat.(Akak ambil sedikit pulut dan warnakan dgn pandan
pes)
-
Tuang adunan lapisan atas tadi ke atas lapisan pulut dan
ratakan permukaannya dan kukus semula kuih selama 30 min dengan api
sederhana.
-
Biar kuih benar2 sejuk baru dipotong dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment