Bahan-Bahan
500 gram tepung pulut
4 sudu besar tepung gandum
Air secukupnya
1 sudu kecil pewarna daun pandan
1 keping gula Melaka (dipotong kecil-kecil)
Kelapa parut
4 sudu besar tepung gandum
Air secukupnya
1 sudu kecil pewarna daun pandan
1 keping gula Melaka (dipotong kecil-kecil)
Kelapa parut
Cara-cara
1. Gaul
tepung pulut dan tepung gandum dengan air. Masukkan pewarna daun pandan. Kalau
nak lebih sedap, guna air daun pandan yang telah dikisar.
2. Ambil
adunan sebesar ibu jari dan gentel menjadi bulat supaya senang nak anggarkan
saiznya, kemudian leperkan.
3. Letakkan
gula melaka dan gentel menjadi bulat.
4. Jerang
air dalam periuk sehingga mendidih.
5. Masukkan
kuih ke dalam periuk dan angkat apabila kuih-kuih tersebut timbul. Sejat dan
biarkan seketika.Gaulkan kuih tadi dengan kelapa parut.