Saturday, 4 October 2014

Kek Lapis Masam Manis

Bahan-bahan ( saiz kek 6"x6" (acuan kek kecil) )

  • 200gm Buttercup
  • 3 sudu makan susu pekat manis
  • 150gm gula kastor
  • 5 biji kuning telur
  • 3 biji putih telur
  • 150gm gula kastor
  • 100gm tepung Hongkong / tepung pau
  • 1 sudu maka ovalette
  • Jem nanas
  • Pewarna merah dan kuning

Cara-cara

  1. Pukul Buttercup, gula, ovalette, susu pekat manis hingga gebu.
  2. Masukkan telur sedikit demi sedikit sambil dipukul hingga rata.
  3. Masukkan tepung dan kaupbalikkan menggunakan spatula hingga sebati.
  4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama banyak dan warnakan setiap satu.
  5. Sendukkan 5 sudu makan adunan warna merah, bakar menggunakan grill atas dan bawah selama 5 minit dengan kepanasan antara 120-150 darjah Celcius (bergantung jenis ketuhar).
  6. Bila sudah masak, lapiskan dengan 5 sudu makan adunan kuning dan bakar menggunakan grill atas sahaja.
  7. Sapukan jem nanas (nipis sahaja) di atas setiap adunan kuning yang telah masak sebelum dilapisi dengan adunan merah. Ulangi proses ini hingga adunan habis .

No comments:

Post a Comment