Kek Lapis Masam Manis
Bahan-bahan ( saiz kek 6"x6" (acuan kek kecil) )
- 200gm Buttercup
- 3 sudu makan susu pekat manis
- 150gm gula kastor
- 5 biji kuning telur
- 3 biji putih telur
- 150gm gula kastor
- 100gm tepung Hongkong / tepung pau
- 1 sudu maka ovalette
- Jem nanas
- Pewarna merah dan kuning
Cara-cara
-
Pukul Buttercup, gula, ovalette, susu pekat manis hingga gebu.
-
Masukkan telur sedikit demi sedikit sambil dipukul hingga rata.
-
Masukkan tepung dan kaupbalikkan menggunakan spatula hingga sebati.
-
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama banyak dan warnakan setiap satu.
-
Sendukkan 5 sudu makan adunan warna merah, bakar
menggunakan grill atas dan bawah selama 5 minit dengan kepanasan antara
120-150 darjah Celcius (bergantung jenis ketuhar).
-
Bila sudah masak, lapiskan dengan 5 sudu makan adunan kuning dan bakar menggunakan grill atas sahaja.
-
Sapukan jem nanas (nipis sahaja) di atas setiap adunan
kuning yang telah masak sebelum dilapisi dengan adunan merah. Ulangi
proses ini hingga adunan habis .
No comments:
Post a Comment