Puding Coklat & Puding Marble
Bahan-bahan
- Bahan A:
- 1 liter air
- 25g Agar² (satu peket Agar² kering cap burung Layang²)
- 1 cawan Gula (boleh kurangkan jika tak nak terlalu manis)
- Bahan B:
- 1 biji telur
- 1 Tin Susu Ideal
- 750-850ml air (kalo suka lembut, bole
tambahkan air lebih sikit max 1 litre, nanti jadi lembut sangat susah
nak kuarkan dari acuan)
- 2 sudu besar tepung kastad
- 2-3 titik esen vanila
- Bahan C:
- 4 Sudu Besar Serbuk Koko Van Houten
Cara-cara
-
Cuci agar² dan masak bersama air. Masak diatas api
sederhana. Bila cair agar² masukkan gula. Masak lagi sampai gula cair...
-
Masukkan bahan² B dalam satu mangkuk dan kacau sebati.
-
Selepas bahan A tadi dan mendidih, kecilkan api dan
masukkan Bahan B tadi. Kacau sampai mendidih. Tapi jangan mendidih
terlalu lama.. nanti berketul...
-
Asingkan sebahagian dan sebahagian lagi ditambah serbuk koko...
-
Kacau sehingga larut/ sebati
-
Tuang kedalam acuan (Sila tapis supaya tekstur agar²
lebih halus). Untuk mendapatkan marble, tuangkan adunan coklat dan
apabila agak membeku, tuangkan adunan kuning tadi untuk mendapatkan
corak yang berbeza.
-
Lepas agar² mengeras, bolehlahmasukkan dalam peti sejuk
No comments:
Post a Comment