bahan-bahan:
500 gm Ikan (tanpa
tulang dan tanpa kulit)
1 telur (dipukul letak dalam mangkuk)
1 tsp Garam
5 tbsp tepong gandum
2 tsp Jus Lemon
Minyak untuk menggoreng
1/4 tsp lada putih
1/4 tsp serbuk Mustard (digaulkkan dengan tepung gandum jika ada)
1 cup serbuk roti untuk lapisan
1 telur (dipukul letak dalam mangkuk)
1 tsp Garam
5 tbsp tepong gandum
2 tsp Jus Lemon
Minyak untuk menggoreng
1/4 tsp lada putih
1/4 tsp serbuk Mustard (digaulkkan dengan tepung gandum jika ada)
1 cup serbuk roti untuk lapisan
Cara membuat jejari ikan.
Potong ikan-potong
jari berbentuk.
Rendam jari ikan dengan serbuk lada hitam, jus lemon dan garam.
Simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit.
masukkan jejari ikan tepung angkat celup kedalam telur selepas itu salut dengan serbuk roti
Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng jejari ikan tadi hingga kekuningan ,angkat letak dalam pinggan.
Hidangkan dengan sos tartar atau sos tomato.
Rendam jari ikan dengan serbuk lada hitam, jus lemon dan garam.
Simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit.
masukkan jejari ikan tepung angkat celup kedalam telur selepas itu salut dengan serbuk roti
Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng jejari ikan tadi hingga kekuningan ,angkat letak dalam pinggan.
Hidangkan dengan sos tartar atau sos tomato.
Tartar sos
1 cawan mayonis
1 tsp mustard Dijon
2 Daun Bawang, dicincang halus
1 ulas bawang putih cincang
1 bawang merah, dicincang halus
1 tsp caper, toskan dan cincang halus
½ biji bawang besar dicincang halus
1 biji cili merah dibuang biji cincang halus
Beberapa titik jus lemon
garam
CARA CARA
1 tsp mustard Dijon
2 Daun Bawang, dicincang halus
1 ulas bawang putih cincang
1 bawang merah, dicincang halus
1 tsp caper, toskan dan cincang halus
½ biji bawang besar dicincang halus
1 biji cili merah dibuang biji cincang halus
Beberapa titik jus lemon
garam
CARA CARA
Campurkan semua bahan ke dalam mangkuk dan kacau hingga
semua bahan sebati. Masukkan jus lemon dan garam secukup rasa. Dalam peti sejuk
sehingga sejuk
No comments:
Post a Comment