Saturday, 4 October 2014

Kari Ayam Hijau Thai

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam dipotong 16/ 18
1/2 kilo santan pekat
1/4 cawan santan cair
1 sudu besar gula merah
3 sudu besar sos ikan
1 sudu besar jus lemon/limau kasturi
Terung pipit
7 helai daun limau purut
2 tangkai daun selasih
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air suam
Bahan-bahan untuk dikisar
3 batang serai
10-15 biji cili padi
3 biji cili hijau
1 sudu kecil belacan
1 inci lengkuas
2 cm halia
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar 
1/2 sudu kecil  seruk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
5 ulas  bawang merah
4 ulas bawang putih
1 pokok daun ketumbar 
2 helai daun limau purut
2 cm kunyit hidup
Cara membuatnya:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi
Masukkan santan cair dan kacau seketika
Masukkan ayam dan kemudian masukkan pati santan
Apabila kuah sudah menggelegak, masukkan terung pipit,garam,gula, daun selasih, daun limau purut, sos ikan, jus limau dan gula merah
Masak selama 10 minit lagi dan kemudian bolehlah diangkat
Boleh hiaskan dengan hirisan cili merah dan daun ketumbar

No comments:

Post a Comment