bahan-bahan
1liter susu segar
250gram gula
10nos telor ayam
4keping roti batang(roti paun)
1tsp esen vanilla
cara-cara membuat
masukkan susu,gula,esen vanilla dan telor pukul sehingga sebati selepas itu masukkan kedalam acuan 8x9 tinggi 3inci, kukus selama 45 atau ke 60 minit, atau anda boleh bakar dalam oven 150c selama 45minit atau nampak kekuningan..
Friday, 25 May 2012
Puding Batik
Bahan-bahannya
600
gm biskut marie (pecahkan 4)
250 gm mentega
5 sudu besar koko
5 sudu besar milo
1 cawan gula
½ tin susu pekat
1 camca kecil esen vanila
5 biji telur (pukul sampai kembang)
1 cawan air
250 gm mentega
5 sudu besar koko
5 sudu besar milo
1 cawan gula
½ tin susu pekat
1 camca kecil esen vanila
5 biji telur (pukul sampai kembang)
1 cawan air
caranya
- Kesemua
bahan-bahan di atas (kecuali biskut) dicampurkan, masukkan ke dalam periuk
& dikacau selalu. Kecilkan api sedikit, kacau lagi sampai pekat.
- Kemudian
bila sudah masak, tuangkan ke dalam bekas yang sebelumnya diatur biskut
marie di dasarnya.
- Tekan-tekankan
adunan agar bahan-bahan tersebut mampat & biarkan seketika.
Kek Lapis Cinta Kirana
Bahan2:
- 340g mentega
- 170g gula halus
- 6 biji telur ayam(gred A)
- 10 sudu makan susu manis
- 1 sudu teh esen vanilla
- 170g tepung gandum
- 180g seri kaya(tin kecil)
- Pewarna hijau, kuning dan merah
- Asam manis secukupnya
Cara2:
- Mentega dipukul dengan gula
halus sampai kembang.
- Masukkan telur satu persatu
sampai habis sambil terus dipukul dengan kelajuan perlahan.
- Masukkan esen vanila,susu
manis, serikaya dan kacau sebati.
- Masukkan tepung(yg sudah
diayak) sedikit demi sedikit ke dalam adunan dan adun rata
- Bahagikan kepada 3 bahagian:
(i) warnakan kuning (ii)warnakan hijau (iii)warnakan merah
- Pastikan air kukusan sudah
mendidih sebelum mula mengukus.
- Kukuskan 3/4 cawan adunan
berwarna merah dahulu..setelah masak,kukus pula adunan hijau. Susunkan
asam manis barulah masukkan adunan kuning.
- Ulangi langkah 7 sehingga
adunan habis
- Kukus sekurang2nya satu jam
selepas lapisan terakhir. Selamat mencuba
Kek Lapis Cream Cheese (Kukus)
Bahan2:
16oz mentega
10 biji telur ayam
1 tin kecil susu pekat
1 tin besar serikaya
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh baking powder
250g tpg hongkong
180g gula halus
200g horlicks
200g cream cheese
Pewarna oren
Coklat rice secukupnya
Cara membuatnya
16oz mentega
10 biji telur ayam
1 tin kecil susu pekat
1 tin besar serikaya
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh baking powder
250g tpg hongkong
180g gula halus
200g horlicks
200g cream cheese
Pewarna oren
Coklat rice secukupnya
Cara membuatnya
- Pukul mentega dan gula sehingga
kembang
- Masukkan telur satu persatu,
tepung gandum dan baking powder
- Gaulkan cream cheese dan susu
di tempat berasingan. Bila sudah sebati barulah dicampurkan ke dalam
adunan mentega.
- Masukkan vanilla dan pewarna
oren
- Ambil satu cawan adunan tadi dan kukus sehingga masak
- Tuangkan lagi satu cawan adunan
dan kukus sehingga masak
- Taburkan rata coklat rice di
atas adunan.
- Ulangi langkah 5-8 sehingga
adunan habis.
- Kukus sekurang2nya 1 jam
selepas lapisan terakhir
chololate chip cookies
bahan -bahan
500gram majerin
500gram gula
1tsp gula
3nos telor
1tsp esen vanilla
1kg tepong gandum
1tbsp soda
2 1/2tbsp baking powder
300gram chocolate chip
cara membuat
pukul gula,garam dan majerin pukul sehingga kembang selepas itu masuk kan telor,esen vanilla kedalam adunan pukul sehingga sebati,kemudian masukkan tepong gandum,soda dan baking powder kedalam adunan pukul biar lembut selepas itu masukkan chocolate pukul sebentar
acuan mengikut kehendak masing-masing masuk kedalam oven dalam suhu 150 c selama 25minit atau nampak kekuningan kemudian angkat.
Chocolate Cake
bahan-bahan
• 2 cawan air panas
• 1 cawan serbuk koko tanpa gula
• 2 3/4 cawan semua-tujuan tepung
• 2 sudu kecil baking soda
• penaik 1/2 sudu teh serbuk
• 1/2 sudu teh garam
• 1 cawan mentega, dilembutkan
• 2 1/4 cawan gula putih
• 4 biji telur
• 1 1/2 sudu teh ekstrak vanila
arahan
1. Panaskan oven 350 darjah F (175 darjah C). Gris acuan kek bulat. Dalam mangkuk sederhana, tuang air mendidih lebih koko, dan pukul sehingga sebati. Biarkan campuran sejuk. tepung,baking soda, baking powder dan garam Ayak bersama, ketepikan.
2. Dalam mangkuk besar, krim, mentega dan gula dipukul sehiingga kembang. Pukul telur satu masa, kemudian kacau divanila. Tambah campuran tepung berselang seli dengan campuran koko,tuang adunan sama rata antara .
3. Bakar dalam ketuhar yang bersuhu 25 hingga 30 minit. Biarkan sejuk.
• 2 cawan air panas
• 1 cawan serbuk koko tanpa gula
• 2 3/4 cawan semua-tujuan tepung
• 2 sudu kecil baking soda
• penaik 1/2 sudu teh serbuk
• 1/2 sudu teh garam
• 1 cawan mentega, dilembutkan
• 2 1/4 cawan gula putih
• 4 biji telur
• 1 1/2 sudu teh ekstrak vanila
arahan
1. Panaskan oven 350 darjah F (175 darjah C). Gris acuan kek bulat. Dalam mangkuk sederhana, tuang air mendidih lebih koko, dan pukul sehingga sebati. Biarkan campuran sejuk. tepung,baking soda, baking powder dan garam Ayak bersama, ketepikan.
2. Dalam mangkuk besar, krim, mentega dan gula dipukul sehiingga kembang. Pukul telur satu masa, kemudian kacau divanila. Tambah campuran tepung berselang seli dengan campuran koko,tuang adunan sama rata antara .
3. Bakar dalam ketuhar yang bersuhu 25 hingga 30 minit. Biarkan sejuk.
Sri muka jagung
Bahan-bahannya:
Lapisan pulut :
250g beras pulut - direndam lebih kurang 1jam
200ml santan - saya gunakan santan Kara
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar minyak masak
Lapisan jagung :
60g tepung gandum
1 1/2 sudu besar tepung jagung
70g gula
2 biji telur
225ml santan
1/4 sudu teh garam
1/4 cawan jagung manis berkrim
Cara-caranya:
Panaskan air di dlm kukusan.
Toskan beras pulut dan letakkan di dlm loyang.
Campurkan bahan-bahan untuk lapisan pulut dan kacau rata.
Kukus selama lebih kurang 20minit atau hingga masak sepenuhnya.
Kemudian,tekankan pulut agar padat ke bahagian bawah loyang.
Sementara itu, pukul telur dan gula hingga kembang.
Masukkan santan dan garam,kemudian jagung.
Ayakkan tepung ke dlm adunan jagung dan kacau rata.
Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi dan kukus di atas api sederhana selama lebih kurang 40-45minit.
Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong.
Lapisan pulut :
250g beras pulut - direndam lebih kurang 1jam
200ml santan - saya gunakan santan Kara
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar minyak masak
Lapisan jagung :
60g tepung gandum
1 1/2 sudu besar tepung jagung
70g gula
2 biji telur
225ml santan
1/4 sudu teh garam
1/4 cawan jagung manis berkrim
Cara-caranya:
Panaskan air di dlm kukusan.
Toskan beras pulut dan letakkan di dlm loyang.
Campurkan bahan-bahan untuk lapisan pulut dan kacau rata.
Kukus selama lebih kurang 20minit atau hingga masak sepenuhnya.
Kemudian,tekankan pulut agar padat ke bahagian bawah loyang.
Sementara itu, pukul telur dan gula hingga kembang.
Masukkan santan dan garam,kemudian jagung.
Ayakkan tepung ke dlm adunan jagung dan kacau rata.
Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi dan kukus di atas api sederhana selama lebih kurang 40-45minit.
Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong.
cheese cake (2)
BAHAN-BAHANNYA
1KG CREAM CHEESE
1CUP GULA
1TSP ESEN VANILLA
5NOS TELUR AYAM
CARA CARA MEMBUAT
1. SEDIAKAN 2 ACUAN 8X8 LAPISKAN DENGAN KERTAS MINYAK.
2.PUKUL CREAM CHEESE SEHINGGA KEMBANG SELEPAS ITU MASUKKAN SEMUA BAHAN PUKUL SEHINGGA SEBATI PASTIKAN TIDAK BERBINTIL....
3.APABILA BAHAN SEMUA SEBATI TUANG KAN KEDALAM ACUAN BAKAR DALAM SUHU 150c SELAMA 20MINIT ATAU JIKA KEKUNINGAN KELUARKAN DARI OVEN BIARKAN SEJUK SELEPAS ITU POTONG MENGIKUT KEHENDAK MASING MASING ATAU DI HIAS DENGAN CARA ANDA SENDIRI.
1KG CREAM CHEESE
1CUP GULA
1TSP ESEN VANILLA
5NOS TELUR AYAM
CARA CARA MEMBUAT
1. SEDIAKAN 2 ACUAN 8X8 LAPISKAN DENGAN KERTAS MINYAK.
2.PUKUL CREAM CHEESE SEHINGGA KEMBANG SELEPAS ITU MASUKKAN SEMUA BAHAN PUKUL SEHINGGA SEBATI PASTIKAN TIDAK BERBINTIL....
3.APABILA BAHAN SEMUA SEBATI TUANG KAN KEDALAM ACUAN BAKAR DALAM SUHU 150c SELAMA 20MINIT ATAU JIKA KEKUNINGAN KELUARKAN DARI OVEN BIARKAN SEJUK SELEPAS ITU POTONG MENGIKUT KEHENDAK MASING MASING ATAU DI HIAS DENGAN CARA ANDA SENDIRI.
Cheese Cake
BAHAN-BAHANNYA
- 500 g cream cheese
- 50 g gula halus
- 200 g "whipping
cream"
- 5 kuning telur
- 120 g tepung gandum
- 1 camca teh esen vanilla
- 5 putih telur
- 100 g gula halus
- 1 camca teh lemon jus
CARA
MEMBUATNYA
- Panaskan oven pada suhu 150C,
lenser tin spring form berukuran 9 inci dengan mentega, balut keliling
bahagian bawah luar tin dengan aluminium foil .Ketepikan.
- Putar cream cheese bersama gula
hingg lembut. Masukkan whipping cream dan putar lagi hingga adunan licin
dan tidak berbintil2.
- Masukkan kuning telur dan putar
hingga sebati. Perlahankan speed, masukkan tepung gandum dan esen vanilla,
kacau rata. Ketepikan sebentar.
- Dalam mangkuk yang bersih dan
kering. Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus (100g) dan jus lemon, terus memutar hingga adunan kental.
- Gaul putih telur tadi ke dalam
adunan cheese dengan kaedah kaup balik, hingga rata.
- Tuang dalam tin dan bakar
dengan kaedah "water bath" selama 90 minit. Biar kek sejuk dalam
oven dengan cara merenggangkan pintu oven.
- Simpan kek dalam peti sejuk 4-5
jam ...selepas itu hias mengikut kehendak masing-masing
Subscribe to:
Posts (Atom)