bahan-bahan
1 ekor ayam, dipotong kepada 8 ketul
3 kentang besar, dikupas dan dipotong menjadi 1/4
1 lobak merah besar, kulit dipotong 1 inci
2 bawang putih, potong 6 baji
2 cili merah segar dipotong dua
1 tomato besar dipotong menjadi 4 baji
5 sudu besar serbuk kari Kurma bercampur dengan
Air 3/4 cawan
2 cawan air kosong
1 cawan santan pekat
2 sudu besar air asam jawa
3 cm kulit kayu manis
Anise 2 star
4 pelaga
Minyak 1/2 cawan
garam
1 sudu teh gula
1 batang Daun bawang dipotong 1 inci
bahan-bahan yang ditumbuk
3 ulas bawang putih
2 inci halia segar
5 biji bawang kecil
CARA CARA
Panaskan minyak di dalam periuk yang dalam dan goreng bahan-bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
Tambah kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Goreng selama 2 minit lagi.
Tambah Kurma kari serbuk pes dan masak dengan api kecil selama 5 minit atau hingga memisahkan minyak.
Tambah keping ayam dan 2 cawan air dan masak ayam kecil sehingga separuh masak.
Tambah santan, kentang, lobak merah dan masak sehingga kentang lembut. Tambah air jika kuah terlalu tebal.
Tambah bawang, cili, tomato dan asam jawa. Masak selama 2 minit lagi. Perasakan dengan garam dan gula.
Hiaskan dengan daun bawang.