A. Donut
BAHAN BAHAN
500Grams Tepung Gandum
10 Grams Serbuk Penaik ( Yeast)
80 Grams Gula Halus
50 Grams Majerin
225 ML Air
Cara Cara
1. masukkan semua bahan ke dalam mesin pengadun putarkan selama 15minit
2. angkat adun rehat kan 5 minit selepas itu acuankan selepas di acuan rehat kan sehingga
kembang dan apabila kembang baru di goreng.
B. Krim Coklat
BAHAN BAHAN
1/2 Cup Serbuk Koko
125 Grams Butter
1/2 Cup Gula Halus
1 Cup Susu pekat manis
Cara Cara
1. campur semua bahan simpan kedalam periuk masak kan pastikkan menguna apai kecil kacau
sehingga menjadi pekat dan apabila pekat letak ketepi biar kan suam dan celup separuh permukaan
Donut . siap selamat mencuba.
Wednesday, 8 October 2014
Sausage Bean Fast
BAHAN BAHAN
1Pkt Sausage ayam ( Dipotong pada 3 )
1 Tin Kacang Panggang tak kira apa jenis
1/2 biji Nenas
1biji cili bengalla
6Ulas BAwang Puteh (di cincang halus)
CARA CARA
Panaskan Kuali dan tumis bawang puteh hingga naik wangi
masuk kan kacang panggang ,nenas,cili dan sausage masak selama 15 minit.
sedia untuk di hidang
1Pkt Sausage ayam ( Dipotong pada 3 )
1 Tin Kacang Panggang tak kira apa jenis
1/2 biji Nenas
1biji cili bengalla
6Ulas BAwang Puteh (di cincang halus)
CARA CARA
Panaskan Kuali dan tumis bawang puteh hingga naik wangi
masuk kan kacang panggang ,nenas,cili dan sausage masak selama 15 minit.
sedia untuk di hidang
Ayam Rica Rica (cara simple)
Khusus ini berasal dari Manado, Sulawesi Utara. Rica bermakna cili dalam bahasa tempatan. Rantau ini terkenal sebagai makanan lazat pedas mereka. Jadi ia bukan luar biasa bagi mereka untuk memasak makanan dengan banyak cili. Seperti ini.
Menyediakan masa: 45 minit
bahan-bahan
1 keseluruhan ayam atau 1 kg ayam, potong 4 atau 6 keping kecil
1-2 sudu besar jus limau nipis
2 tomato kecil segar, potong kepada kepingan kecil
2 segar daun limau purut
1 batang serai (sereh / serai), ambil bahagian putih sahaja
2 batang Daun Basil (Lemon, Thailand atau selasih Eropah)
Garam dan gula secukup rasa
10 cili merah
5 mata burung cili
5 ulas bawang merah atau 1 biji bawang merah kecil
6 ulas bawang putih
3 sudu teh halia parut
CARA CARA
Tumis semua bahan hingga naik wangi selepas itu masukkan ayam dan biarkan sehingga masak
dan baru dihidang.
Menyediakan masa: 45 minit
bahan-bahan
1 keseluruhan ayam atau 1 kg ayam, potong 4 atau 6 keping kecil
1-2 sudu besar jus limau nipis
2 tomato kecil segar, potong kepada kepingan kecil
2 segar daun limau purut
1 batang serai (sereh / serai), ambil bahagian putih sahaja
2 batang Daun Basil (Lemon, Thailand atau selasih Eropah)
Garam dan gula secukup rasa
10 cili merah
5 mata burung cili
5 ulas bawang merah atau 1 biji bawang merah kecil
6 ulas bawang putih
3 sudu teh halia parut
CARA CARA
Tumis semua bahan hingga naik wangi selepas itu masukkan ayam dan biarkan sehingga masak
dan baru dihidang.
COSLOW
COSLOW
BAHAN BAHAN
500 Grams Kobis
bulat (Dihiris Halus)
½ Batang Lobak merah(Dihiris Halus)
½ Biji Bawang besar(Dihiris Halus)
6Tbsp Mayoonis
Secubit Garam Dan Lada putih
½ Batang Lobak merah(Dihiris Halus)
½ Biji Bawang besar(Dihiris Halus)
6Tbsp Mayoonis
Secubit Garam Dan Lada putih
CARA CARA
1.
Campur semua bahan gaul sehingga sebati dan
masuk kan kedalam peti sejuk
biarkan sejam sebelum dimakan
biarkan sejam sebelum dimakan
Subscribe to:
Posts (Atom)