CHOCOLAE CHIP COOKIES
1KG TEPONG GANDUM
1KG BUTTER (CAIR)
1KG GULA
1TSP GARAM
6BIJI TELOR
1TSP ESEN VANILLA
1TSBP BICARBONATE SODA
3TBSP BAKING POWDER
1TBSP SERBUK KAYU MANIS
CARA MEMBUAT
MASUKKAN BUTTER YG CAIR DAN GULA KEDALAM TEMPAT ADUNAN PUKUL HINGGA SEBATI SELEPAS ITU MASUKKAN TELOR DAN PUKUL SEHINGGA MENGEMBANG ,MASUKKAN TEPONG ,SODA,BAKING POWDER,SERBUK KAYU MANIS,GARAM DAN ESEN VANILLA ,PUKUL SEHINGGA ADUNAN NAMPAK SEBATI ANGKAT DAN IKUT KEHENDAK MASING-MASING ACUAN HENDAK DIGUNAKAN BAKAR DALAM SUHU 180c SELAMA 15 ATAU 20MINIT JIKA TIDAK LIHAT JIKA KEKUNING-KUNINGAN MAKA COOKIES ITU SUDAH MASAK .SELAMAT MENCUBA
Tuesday, 22 May 2012
PIE APPLE
KULIT PIE
250GRAM MAJERIN
2TBSP GULA
SECUBIT GARAM
500GRAM TEPONG GANDUM
1BIJI TELOR
1/2 CUP SUSU SEGAR
INTI(A)
8 BIJI APPLE HIJAU(SEBIJI APPLE DI BELAH LAPAN)
2/3CUP GULA
1/2 TSP SERBUK KAYU MANIS
2TBSP TEPONG JAGUNG
CARA MEMBUAT KULIT.
ADUNKAN GULA DAN MAJERIN SEHINGGA SEBATI,MASUKKAN TEPONG ADUN SELAMA 3MINIT DAN MASUK KAN TELOR,ESEN VANILLA SEKEJAP SAHAJA SELEPAS ITU ANGKAT REHATKAN SELAMA 30MINIT..SELEPAS ITU GILING NIPIS MASUKKAN KEDALAM ACUAN
(PASTIKAN JIKA INGIN MENGILINGLAPISKAN DENGAN KERTAS MINYAK KEDUA-DUA BELAH BAGI MEMUDAHKAN UTK MENGILING)
CARA MEMBUAT INTI
MASUK SEMUA BAHAN (A) KEDALAM BESEN GAUL SEBENTAR SELEPAS ITU SIMPAN KEDALAM ACUAN YG TELAH DI LETAK KULIT PIE DAN TUTP BAHAGIAN ATAS DENGAN KULIT PIE JUGA..BAKAR SELAMA 45MINIT DALAM SUHU 150c
PIE KUSTARD
KULIT PIE
250GRAM MAJERIN
2TBSP GULA
SECUBIT GARAM
500GRAM TEPONG GANDUM
1BIJI TELOR
1/2 CUP SUSU SEGAR
INTI
50OML SUSU SEGAR
1PKT TEPONG KUSTARD(BANCUHKAN DEGAN AIR BIARKAN CAIR)
250 GRAM GULA
1TSPB ESEN VANILLA
CARA MEMBUAT KULIT.
ADUNKAN GULA DAN MAJERIN SEHINGGA SEBATI,MASUKKAN TEPONG ADUN SELAMA 3MINIT DAN MASUK KAN TELOR,ESEN VANILLA SEKEJAP SAHAJA SELEPAS ITU ANGKAT REHATKAN SELAMA 30MINIT..SELEPAS ITU GILING NIPIS MASUKKAN KEDALAM ACUAN
(PASTIKAN JIKA INGIN MENGILINGLAPISKAN DENGAN KERTAS MINYAK KEDUA-DUA BELAH BAGI MEMUDAHKAN UTK MENGILING)
INTI
MASAK KAN SUSU SEHINGGA MENDIDIH SELEPAS ITU MASUKAN GULA KACAU SEHINGGA SEBATI,SELEPAS ITU TUANG PERLAHAN LAHAN ADUNAN KEDALAM SUSU GAUL SEHINGGA PEKAT
KULIT PIE HARUS DI MASAK DAHULU SELAMA 20 MINIT DALAM SUHU 150MINIT
APABILA DAH MASAK TUANG KAN ADUNAN KUSTARD YG TELAH DI MASAK KE DALAM KULIT PIE YG SUDAH MASAK..BIARKAN SEJUK SELEPAS ITU POTONG SELAMAT MENCUBA
PIE KELAPA
KULIT PIE
250GRAM MAJERIN
2TBSP GULA
SECUBIT GARAM
500GRAM TEPONG GANDUM
1BIJI TELOR
1/2 CUP SUSU SEGAR
INTI
100GRAM BUTTER(CAIR)
1/3CUP GULA
1/3 CUP SUSU MANIS
2 BIJI TELOR
2 CUP KELAPA PARUT(KERING)
1TSP ESEN VANILLA
CARA MEMBUAT KULIT PIE
ADUNKAN GULA DAN MAJERIN SEHINGGA SEBATI,MASUKKAN TEPONG ADUN SELAMA 3MINIT DAN MASUK KAN TELOR,ESEN VANILLA SEKEJAP SAHAJA SELEPAS ITU ANGKAT REHATKAN SELAMA 30MINIT..SELEPAS ITU GILING NIPIS MASUKKAN KEDALAM ACUAN
(PASTIKAN JIKA INGIN MENGILINGLAPISKAN DENGAN KERTAS MINYAK KEDUA-DUA BELAH BAGI MEMUDAHKAN UTK MENGILING)
CARA MEMBUAT INTI
CAMPURKAN SEMUA ADUNAN KEDALAM BESEN PUKUL SEHINGGA SEBATI SELEPAS ITU MASUK KEDALAM KULIT PIE,BAKAR DLM SUHU 150c SELAMA 45MINIT
250GRAM MAJERIN
2TBSP GULA
SECUBIT GARAM
500GRAM TEPONG GANDUM
1BIJI TELOR
1/2 CUP SUSU SEGAR
INTI
100GRAM BUTTER(CAIR)
1/3CUP GULA
1/3 CUP SUSU MANIS
2 BIJI TELOR
2 CUP KELAPA PARUT(KERING)
1TSP ESEN VANILLA
CARA MEMBUAT KULIT PIE
ADUNKAN GULA DAN MAJERIN SEHINGGA SEBATI,MASUKKAN TEPONG ADUN SELAMA 3MINIT DAN MASUK KAN TELOR,ESEN VANILLA SEKEJAP SAHAJA SELEPAS ITU ANGKAT REHATKAN SELAMA 30MINIT..SELEPAS ITU GILING NIPIS MASUKKAN KEDALAM ACUAN
(PASTIKAN JIKA INGIN MENGILINGLAPISKAN DENGAN KERTAS MINYAK KEDUA-DUA BELAH BAGI MEMUDAHKAN UTK MENGILING)
CARA MEMBUAT INTI
CAMPURKAN SEMUA ADUNAN KEDALAM BESEN PUKUL SEHINGGA SEBATI SELEPAS ITU MASUK KEDALAM KULIT PIE,BAKAR DLM SUHU 150c SELAMA 45MINIT
Subscribe to:
Posts (Atom)