Bahan-Bahan:
10 biji Cengkih (cengkih).
4 biji Buah Pelaga putih (Cadamom).
10 biji Lada Hitam (lada jagung).
4 keping kulit kayu manis (Cinnomom Stick).
10 buah Pelaga Hijau (Green Cadomom).
3 helai daun beriani (daun Bay).
3 Sudu Besar Jintan Manis (Adas Seed)
2 Sudu Besar Bawang Goreng.
1/2 Sudu Besar Jintan Putih. (Jintan Seed)
2 Sudu Besar Serbuk Rempah (Corriander Powder)
1 Sudu Besar Serbuk Jintan Putih (Cummin Serbuk).
1/4 Sudu Besar serbuk kunyit.
1/2 Sudu serbuk cili.
Cara:
1. kisar all tembakau tersebut Yang pejal.
2. Setelah dikisar Halus campurkan tembakau-tembakau Yang berbentuk serbuk.
3. Bab Kadar Kegunaan ialah 3 Sudu Besar Untuk Satu kilo Daging / ayam. Sekiranya Ingin buat Nasi beriani; doa Sudu Besar sudah memadai Untuk 1 kg. beras.
10 biji Cengkih (cengkih).
4 biji Buah Pelaga putih (Cadamom).
10 biji Lada Hitam (lada jagung).
4 keping kulit kayu manis (Cinnomom Stick).
10 buah Pelaga Hijau (Green Cadomom).
3 helai daun beriani (daun Bay).
3 Sudu Besar Jintan Manis (Adas Seed)
2 Sudu Besar Bawang Goreng.
1/2 Sudu Besar Jintan Putih. (Jintan Seed)
2 Sudu Besar Serbuk Rempah (Corriander Powder)
1 Sudu Besar Serbuk Jintan Putih (Cummin Serbuk).
1/4 Sudu Besar serbuk kunyit.
1/2 Sudu serbuk cili.
Cara:
1. kisar all tembakau tersebut Yang pejal.
2. Setelah dikisar Halus campurkan tembakau-tembakau Yang berbentuk serbuk.
3. Bab Kadar Kegunaan ialah 3 Sudu Besar Untuk Satu kilo Daging / ayam. Sekiranya Ingin buat Nasi beriani; doa Sudu Besar sudah memadai Untuk 1 kg. beras.
No comments:
Post a Comment