Monday, 6 October 2014

RAHSIA REMPAH BERIANI

Bahan-Bahan: 
10 biji Cengkih (cengkih). 
4 biji Buah Pelaga putih (Cadamom). 
10 biji Lada Hitam (lada jagung). 
4 keping kulit kayu manis (Cinnomom Stick). 
10 buah Pelaga Hijau (Green Cadomom). 
3 helai daun beriani (daun Bay). 
3 Sudu Besar Jintan Manis (Adas Seed) 
2 Sudu Besar Bawang Goreng. 
1/2 Sudu Besar Jintan Putih. (Jintan Seed) 
2 Sudu Besar Serbuk Rempah (Corriander Powder) 
1 Sudu Besar Serbuk Jintan Putih (Cummin Serbuk). 
1/4 Sudu Besar serbuk kunyit. 
1/2 Sudu serbuk cili. 
Cara: 
1. kisar all tembakau tersebut Yang pejal. 
2. Setelah dikisar Halus campurkan tembakau-tembakau Yang berbentuk serbuk. 

3. Bab Kadar Kegunaan ialah 3 Sudu Besar Untuk Satu kilo Daging / ayam. Sekiranya Ingin buat Nasi beriani; doa Sudu Besar sudah memadai Untuk 1 kg. beras.

No comments:

Post a Comment