Monday, 6 October 2014

Kari Kambing

Bahan-bahan 
1/2 kg daging kambing
2 helai daun pandan dan 2 inci halia di ketuk
2 bawang besar
6 ulas bawang putih
1 camt kas kas
1 camt jintan manis
5 biji buah keras
3 camb rempah kari daging
1 btg kayu manis 2 bunga lawang 3 pelaga
1 tangkai daun kari
1 camb serbuk cili
2 btg serai
1 paket santan = 1 biji kelapa
2 biji tomato dihiris
1 pokok daun ketumbar
2 kentang, 1 lobak merah dan 2 cili hijau
1 paket kecil tairu/yogurt- 1 asam keping juga boleh jika tidak ada tairu
Cara-cara
tumbuk bawang besar, bwg putih, halia, kas kas, jintan manis, buah keras sehingga halus. masukkan pula kayu manis, pelaga, lawang dan serai (tumbuk kasar)
panaskan minyak tumis daun kari, serai tadi dan tomato sehingga wangi dan masukkan bahan tumbuk dan tumis lagi sehingga naik bau.
masukkan pula rempah kari daging dan serbuk cili dan tumis sebentar api jgn kuat (hangus) masukkan sedikit air rebusan tadi dan biarkan didih sehingga pecah minyak. masukkan pula daging kambing bersama air rebusan tadi dan didihkan.
masukkan kentang dan lobak merah sebentar kemudian masukkan santan tadi dan didihkan. akhir sekali masukkan tairu/yogurt/asam keping dan daun ketumbar. suaikan garam gulanya.

No comments:

Post a Comment