- 1 ekor ikan bawal hitam (digoreng hingga masak)
- 1 labu bawang besar (dihiris dadu)
- 3 biji bawang merah (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 1/2 inci halia (dihiris)
- 1 batang serai (diketuk)
- 3 helai daun limau purut
- 10 biji cili padi (dihiris)
- sos cili secukupnya
- sos plum @ sos tomato
- sedikit sos ikan
- 1 sb sos tiram
- 2-3 sb sos cili thai
- sedikit bancuhan tepung jagung
- hirisan nanas, epal, tomato, timun, cili benggala dsb
Cara-cara :
- Panaskan minyak. Tumis bawang besar, serai, bawang putih, bawang merah, cili padi, daun limau purut dan halia hingga wangi.
- Kemudian masukkan sedikit air dan semua bahan sos secukupnya. Boleh tambah garam dan gula jika suka.
- Seterusnya, masukkan tomato, nanas, timun, epal dan cili benggala. Kacau seketika. Kemudian, tuangkan sedikit bancuhan tepung jagung utk memekatkan kuah. Tak letak pun tak mengapa.
- Setelah masak, angkat dan tuangkan kuah tadi ke atas ikan yg sudah digoreng.
No comments:
Post a Comment