Saturday, 11 October 2014

Thai Sweet Chili Sauce (simple)

BAHAN-BAHAN
1/2 cawan cuka beras (atau cuka putih pengganti)
1/2 cawan + 2 sudu besar. gula putih
Air 1/4 cawan
3 sudu makan. sos ikan
2 sudu besar. sherry (atau sherry memasak)
3 ulas bawang putih, cincang
1/2 hingga 1 sudu. cili kering hancur (1 sudu besar. membuat sos pedas-panas)
1 + 1/2 sudu. tepung jagung dilarutkan dalam 3-4 sudu. air sejuk
Prep Masa: 2 minit Masak Masa: 15 minit

Letakkan semua bahan - kecuali campuran tepung jagung-air - dalam kuali atau periuk sos. Membawa dan masak sehingga mendidih.
kecilkan api kepada sederhana dan biarkan mendidih selama 10 minit, atau sehingga dikurangkan sebanyak separuh. (Perhatikan bahawa cuka akan menjadi agak pedas kerana ia akan membakar. Secara umumnya, saya mendapati cuka beras kurang kuat daripada cuka putih biasa).
Mengecilkan api untuk rendah dan menambah campuran tepung jagung-air. Kacau untuk menggabungkan dan terus kacau sekali-sekala sehingga pekat sos (kira-kira 2 minit).
sos harus rasa "manis" yang pertama, diikuti dengan masam, maka nota pedas dan masin. Jika kuah tidak cukup manis, tambah gula lebih sedikit. Jika tidak cukup pedas, tambah lebih cili.
Tuangkan sos ke dalam mangkuk kecil atau balang dan berkhidmat sebagai perasa dengan ayam, ikan, dan makanan laut, atau berenang dengan makanan jejari seperti sayap ayam, udang, atau popia. Juga membuat perapan yang sangat baik untuk panggang ayam, ikan, atau makanan laut

No comments:

Post a Comment