BAHAN BAHAN (A)
4 Ulas bawang merah (HIRIS )
1 Biji Bawang besar (Saiz sederhana)
3 Ulas Bawang Putih (dikisar)
1 Inci Halia ( Dikisar)
1 Batang Serai (diketuk)
1 Tangkai Daun Kari
4 Ulas bawang merah (HIRIS )
1 Biji Bawang besar (Saiz sederhana)
3 Ulas Bawang Putih (dikisar)
1 Inci Halia ( Dikisar)
1 Batang Serai (diketuk)
1 Tangkai Daun Kari
BAHAN BAHAN (B) PES
1 Sudu besar serbuk cili
2 sudu besar rempah briyani (buat sendiri)
2 sudu besar serbuk kari daging
(Gaul semua bahan (B) dengan sedikit air)
BAHAN BAHAN (C)
3 sudu besar tomato puri( boleh diganti dengan tomato segar 4 biji di potong dadu)
2 Biji Ubi Kentang (potong dadu)
setengah ekor ayam
garam secukup rasa
air mengikut kuantiti ayam
CARA CARA>
1 Sudu besar serbuk cili
2 sudu besar rempah briyani (buat sendiri)
2 sudu besar serbuk kari daging
(Gaul semua bahan (B) dengan sedikit air)
BAHAN BAHAN (C)
3 sudu besar tomato puri( boleh diganti dengan tomato segar 4 biji di potong dadu)
2 Biji Ubi Kentang (potong dadu)
setengah ekor ayam
garam secukup rasa
air mengikut kuantiti ayam
CARA CARA>
1)gaulkan ayam dengan kunyit dan garam ,goring separuh masak
2)ayam separuh masak simpan kedalam bekas
3)panaskan minyak masak tumis bahan (A) hingga naik bau Kemudian masuk kan PES(B) kacau sehingga pecah minyak.
4)Masukkan kentang dan tomato yang di potong dadu kacau seketika (hamper matang)
5)kemudian masukkan ayam dan tambah sedikit air tutup seketika apabila mendidih simpan perasa secukupnya.
6) kecilkan api biar kuah Nampak pekat dan bila pekat padam kan api.
2)ayam separuh masak simpan kedalam bekas
3)panaskan minyak masak tumis bahan (A) hingga naik bau Kemudian masuk kan PES(B) kacau sehingga pecah minyak.
4)Masukkan kentang dan tomato yang di potong dadu kacau seketika (hamper matang)
5)kemudian masukkan ayam dan tambah sedikit air tutup seketika apabila mendidih simpan perasa secukupnya.
6) kecilkan api biar kuah Nampak pekat dan bila pekat padam kan api.
No comments:
Post a Comment