Bahan-bahan
2kg daging lembu topside
(potong ketulan sederhana kecil)
1 cawan kerisik
10 sudu makan cili kering
kisar
3 batang serai diketuk2
2 helai daun kunyit
Santan dari 2 biji kelapa
5 sudu makan gula melaka
4 asam keping
3 sudu makan gula
Garam secukup
rasanya
Bahan2
utk dikisar bersama
20 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
6 cm halia
3 cm lengkuas
5 batang serai
1 sudu kecil belacan
Rempah2
lain
5 bunga lawang
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
8 bunga cengkih
3 sudu besar biji
ketumbar
- Semua bahan2 rempah ini
dikisarkan bersama2
Cara
membuatnya
1. Guna kuali yang agak
besar, masukkan daging & kesemua bahan2 kisar, serai yang diketuk, daun
kunyit, gula melaka & santan
2. Masak dengan api yang
perlahan sambil dikacau2kan selalu sehingga kuahnya menjadi pekat
3. Masukkan asam keping
& kerisik, kacau biar rata, diikuti dengan gula & garam
4. Sambung kacau sehingga
menjadi rendang yang betul2 kering.
5. hiaskan dengan cara anda.
No comments:
Post a Comment