Saturday, 18 October 2014

kari kambing

  •           2 keping Daging kambing-potong ikut suka
  • (A)Bunga cengkih,bunga lawang,buah pelaga&kayu manis
  •           (B)2 ulas bawang putih
  •           (B)2 ulas bawang merah 
  •            (B) 2 inci halia
  • 1 paket santan serbuk/pati santan sebiji
  • 1 batang serai-titik
  • 1 biji kentang-potong&rebus
  •           1 sudu/b  rempah kurma(bancuh utk menjadi pes)
  • 3 sudu/b rempah kari daging (bancuh utk menjadi pes)
  •           2 sudu/b lada kisar
  •           1 keping asam gelugor
  • 1 helai daun kunyit-hiris halus
  • Garam,gula&air secukupnya
  • Minyak utk menumis
  • Panaskan periuk dgn sedikit minyak,tumis bahan2 (A) & bahan2 (B).
  • Kemudian masukkan bahan2 yg dibancuh menjadi pes tadi sehingga naik bau.Masukkan sedikit air kalau agak kering.Masukkan daging kambing yg telah dipotong2 kecil.Kacau.Masukkan juga asam gelugor&serai.Tggu sehingga daging agak masak,masukkan santan.Boleh tambah kan air jika suka kuah yg banyak.Masukkan garam&gula secukup rasa.Tunggu sehingga kuah agak pekat masukkan kentang yg telah direbus empuk tadi.Masukkan juga daun kunyit dihiris nipis tadi.Tunggu lagi sekejap boleh lah ditutup api.

No comments:

Post a Comment