- 2 keping Daging kambing-potong ikut suka
- (A)Bunga cengkih,bunga lawang,buah pelaga&kayu manis
- (B)2 ulas bawang putih
- (B)2 ulas bawang merah
- (B) 2 inci halia
- 1 paket santan serbuk/pati santan sebiji
- 1 batang serai-titik
- 1 biji kentang-potong&rebus
- 1 sudu/b rempah kurma(bancuh utk menjadi pes)
- 3 sudu/b rempah kari daging (bancuh utk menjadi pes)
- 2 sudu/b lada kisar
- 1 keping asam gelugor
- 1 helai daun kunyit-hiris halus
- Garam,gula&air secukupnya
- Minyak utk menumis
- Panaskan periuk dgn sedikit minyak,tumis bahan2 (A) & bahan2 (B).
- Kemudian masukkan bahan2 yg dibancuh menjadi pes tadi sehingga naik bau.Masukkan sedikit air kalau agak kering.Masukkan daging kambing yg telah dipotong2 kecil.Kacau.Masukkan juga asam gelugor&serai.Tggu sehingga daging agak masak,masukkan santan.Boleh tambah kan air jika suka kuah yg banyak.Masukkan garam&gula secukup rasa.Tunggu sehingga kuah agak pekat masukkan kentang yg telah direbus empuk tadi.Masukkan juga daun kunyit dihiris nipis tadi.Tunggu lagi sekejap boleh lah ditutup api.
Saturday, 18 October 2014
kari kambing
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment