Bahan-bahan
15 ketul ayam
3 ulas bawang besar (dihiris)
8 ulas bawang putih (dihiris)
3 inci halia (dihiris)
4 batang serai (diketuk)
3 batang cili hijau (dipotong serong)
3 batang cili merah (dipotong serong)
1 1/2 cawan kicap pekat manis
1/2 cawan kicap masin
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam
Garam dan kunyit
3 ulas bawang besar (dihiris)
8 ulas bawang putih (dihiris)
3 inci halia (dihiris)
4 batang serai (diketuk)
3 batang cili hijau (dipotong serong)
3 batang cili merah (dipotong serong)
1 1/2 cawan kicap pekat manis
1/2 cawan kicap masin
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam
Garam dan kunyit
Cara-cara
1. Gaul ayam dengan kunyit dan goreng sehingga hampir masak.
2. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih, halia dan serai sehingga layu.
3. Masukkan kicap, sos tiram, lada hitam dan ayam. Goreng sehingga masak.
4. Masukkan cili hijau dan cili merah.
2. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih, halia dan serai sehingga layu.
3. Masukkan kicap, sos tiram, lada hitam dan ayam. Goreng sehingga masak.
4. Masukkan cili hijau dan cili merah.
No comments:
Post a Comment