bahan-bahan:
(A)
250 g gula Melaka
500ml air
1 sudu besar santan serbuk
2 helai daun pandan, potong kecil-kecil
50 g gula + 3 sudu besar air
(B)
100g tepung ubi kayu
160g tepung beras
20g tepung beras pulut
500ml air
1 sudu kecil air alkali (kan sui)
(C)
1/2 kelapa parut
1/2 sudu kecil garam
kaedah:
1. Masukkan air 500 ml dan gula melaka. Kemudian tambah dalam bahan-bahan lain dalam (A) dan biarkan mendidih . biarkan sejuk.
2. Campur semua dalam (B) gaul sehingga sebati selepas itu Tuang gula melaka dan masak di atas api kecil kacau hingga pekat. Kacau sentiasa.
3. Tuangkan adunan ke dalam kuali kek persegi yang disapu mentega. Stim lebih air panas mendidih selama kira-kira 40 minit.
4. Dinginkan Kuih Kosui sebelum dipotong-potong.salutkan dengan kelapa parut.
5.pastikan kelapa parut dikukus selama 5minit sebelum diguna .
No comments:
Post a Comment