Friday, 17 October 2014
ketam cili
(A)BAHAN BAHAN
1kg ketam
500gm cili merah segar (kisar halus
*150gm bawang merah
*50 gm bawang putih
*2 ketul kecil belacan
*1 batang serai
*150 gm udang kering
*150 gm halia
40 gm sos tiram
perasa
3 tangkai daun kari (cincang halus)
CARA CARA
kisar semua bahan bertanda (*)hingga halus.panaskan kuali tuang sedikit minyak tumis semua bahan
yang dikisar dan daun kari yang telah dicincang sehingga naik bau dan kekuningan
masukkan cili yang di kisar dan sos tiram gaul biarkan mendidih ,simpan perasa garam,gula(pastikan ada rasa manis manis)
seterusnya masukkan ketam gaul dan biarkan selama 10 minit.
selepas itu angkat letak kedalam pinggan dan hias mengikut kehendak masing masing
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment