Friday, 17 October 2014

ketam cili

 

(A)BAHAN BAHAN
1kg    ketam
500gm  cili merah segar (kisar halus
*150gm  bawang merah
*50  gm   bawang putih
*2 ketul kecil belacan
*1 batang serai
*150 gm udang kering
*150 gm halia
40 gm  sos tiram
perasa
3 tangkai daun kari (cincang halus)

CARA CARA

kisar semua bahan bertanda (*)hingga halus.panaskan kuali tuang sedikit minyak tumis semua bahan
yang dikisar dan daun kari yang telah dicincang  sehingga naik bau dan kekuningan
masukkan cili yang di kisar dan sos tiram gaul biarkan mendidih ,simpan perasa garam,gula(pastikan ada rasa manis  manis)
seterusnya masukkan ketam gaul dan biarkan selama 10 minit.
selepas itu angkat letak kedalam pinggan dan hias mengikut kehendak masing masing


No comments:

Post a Comment