Sos Daging
(A) Bahan Bahan
500 Grams Mince Meat (Daging Hancur )
1 Biji Bawang Besar (Cincang )
3 Biji Kulat Butang(Cincang )
1 Biji Tomato(Cincang )
1 Btg Celery (Cincang)
4 Tbsp Serbuk Cili
2 Tbsp Serbuk Lada Hitam
½ Cup Pati Tomato
6 Ulas BAwang Putih (Chop)
1 Biji Bawang Besar (Cincang )
3 Biji Kulat Butang(Cincang )
1 Biji Tomato(Cincang )
1 Btg Celery (Cincang)
4 Tbsp Serbuk Cili
2 Tbsp Serbuk Lada Hitam
½ Cup Pati Tomato
6 Ulas BAwang Putih (Chop)
CARA CARA
1. Panaskan Kuali tuangkan minyak dan goring bawang putih hingga naik wangi
2. Masukkan tomato puri kacau dan biar sebati selepas itu masuk kan daging biarkan mendidih
3.masukkan semua bahan biarkan sehingga masak.
1. Panaskan Kuali tuangkan minyak dan goring bawang putih hingga naik wangi
2. Masukkan tomato puri kacau dan biar sebati selepas itu masuk kan daging biarkan mendidih
3.masukkan semua bahan biarkan sehingga masak.
Kulit Cornish
(B) Bahan Bahan
150gram
butter
280gram tepung gandum halus (yg tak payah diayak lagi)
1
biji kuning telur
(dipukul)
secubit garam halus
1 sudu teh gula halus
1.
CARA-CARA MEMBUAT
DOH: Gaulkan tepung dengan gula halus hingga rata. Gaul semua bhn2 doh diatas
(guna tangan jer).
2.
Uli doh tuh hingga
terhasil doh yg tidak melekat dimangkuk (kalau melekat maksudnyer tak cukup
tepung).
3.
Kemudian canai doh
diantara 2 plastik hingga menjadi kurang lebih 1/2 cm tebal.
4.uli doh nipis dan masuk kan inti (pastikan inti daging tak terlalu basah utk mengelak sukar melekatkan kulit cornish.
5.acuan mengikut kehendak masing masing dan sebelum di masukkan kedalam oven sapukan kuning telur di permukaan kulit cornish dan tabur parsley di atas ,bakar 180c selama 10 ke 15minit.
No comments:
Post a Comment