Friday, 10 October 2014

CORNISH PARSLEY

Sos Daging  
(A)     Bahan Bahan
500  Grams  Mince Meat (Daging Hancur )
1       Biji        Bawang Besar (Cincang )
3       Biji        Kulat Butang(Cincang )
1       Biji        Tomato(Cincang )
1       Btg        Celery (Cincang)
4       Tbsp      Serbuk  Cili
2        Tbsp      Serbuk Lada Hitam
½        Cup      Pati  Tomato
6         Ulas       BAwang  Putih (Chop)
 CARA CARA
1. Panaskan Kuali tuangkan minyak dan  goring bawang putih hingga naik wangi
2. Masukkan  tomato puri  kacau dan biar sebati selepas itu masuk kan daging biarkan mendidih
3.masukkan semua bahan biarkan sehingga masak.

Kulit   Cornish
(B)  Bahan Bahan
        150gram butter
       280gram tepung gandum halus (yg tak payah diayak lagi)
1      biji kuning telur (dipukul)
        secubit garam halus
        1 sudu teh gula halus
1.            CARA-CARA MEMBUAT DOH: Gaulkan tepung dengan gula halus hingga rata. Gaul semua bhn2 doh diatas (guna tangan jer).
2.            Uli doh tuh hingga terhasil doh yg tidak melekat dimangkuk (kalau melekat maksudnyer tak cukup tepung).
3.            Kemudian canai doh diantara 2 plastik hingga menjadi kurang lebih 1/2 cm tebal.

4.uli doh nipis dan masuk kan inti (pastikan inti daging tak terlalu basah utk mengelak sukar melekatkan kulit cornish.
5.acuan mengikut kehendak masing masing dan sebelum di masukkan kedalam oven sapukan kuning telur di permukaan kulit cornish dan tabur parsley di atas ,bakar 180c selama 10 ke 15minit.

No comments:

Post a Comment