1
kilo ikan bawal (disiang bersih)
2 serai (potong panjang 4 inci dan ditumbuk)
1 cawan santan
1 inci kunyit segar * 1 serai (potong panjang 4 inci dan ditumbuk)
2 helai daun limau
1 keping asam keping
1 cawan santan
Garam secukup rasa
2 serai (potong panjang 4 inci dan ditumbuk)
1 cawan santan
1 inci kunyit segar * 1 serai (potong panjang 4 inci dan ditumbuk)
2 helai daun limau
1 keping asam keping
1 cawan santan
Garam secukup rasa
B.bahan kisar halus
1 inci kunyit segar
6 cili merah segar (lebih cili untuk panas tambahan) *
10 biji bawang kecil *
5 ulas bawang putih *
6 cili merah segar (lebih cili untuk menambah lagi pedas) *
kaedah:
1. Panaskan sedikit minyak masak dalam sesuatu karya dan kacau-goreng pes.
2. Tambah serai dan kacau santan hingga mendidih.
3 masukkan ikan, daun limau dan asam keping. Kecilkan api dan terus reneh sehingga ikan masak
4. Tambah garam secukup rasa dan berkhidmat panas.
1 inci kunyit segar
6 cili merah segar (lebih cili untuk panas tambahan) *
10 biji bawang kecil *
5 ulas bawang putih *
6 cili merah segar (lebih cili untuk menambah lagi pedas) *
kaedah:
1. Panaskan sedikit minyak masak dalam sesuatu karya dan kacau-goreng pes.
2. Tambah serai dan kacau santan hingga mendidih.
3 masukkan ikan, daun limau dan asam keping. Kecilkan api dan terus reneh sehingga ikan masak
4. Tambah garam secukup rasa dan berkhidmat panas.
No comments:
Post a Comment