Thursday, 23 October 2014

ikan Merah kukus




 1 ekor ikan merah saiz besar 
 3 helai daun bawang -dihiris halus
 2 sudu besar kicap cair
 300gms  sayur masin dihiris halus
 1 sudu besar sos tiram
 2 ulas bawang putih - dimayang nipis
1 btg serai dihiris halus
1biji tomato di mayang nipis
 1 inci halia - dihiris nipis
 2-3 titik minyak bijan
 1 batang cili merah - dipotong
 Secubit garam 

CARA CARA
1. Ikan dikelar-kelar dan dilumur sedikit garam.
2. Masuk dalam pinggan tahan panas. Lumurkan sos tiram pada ikan dan curahkan kicap cair.
3. Taburkan halia dan bawang putih. Kalau boleh, masukkan ke celah-celah ikan yang dikelar tadi 
4.Tabur semua bahan yang dipotong  ke atas ikan.
5. Akhir sekali titiskan minyak bijan ke atas ikan dan kukus selama 20 minit attau hingga ikan masak.

No comments:

Post a Comment