- BAHAN BAHAN
- 2 sudu kecil baking powder120g tepung gandum4 biji telur100g gula halus140g mentega400g coklat masakan
CARA CARA
Cairkan coklat. Gunakan kaedah
"double boiler"
Kemudian masukkan mentega. Kacau
sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
Dalam mangkuk lain, masukkan telur
dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang)
Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat.
Kacau biar campuran sebati.
Ayakkan tepung dan baking powder ke
dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
Isikan adunan ke dalam bekas muffin
sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
Selepas masak tu, mungkin muffin ni
lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia
akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah
bakar semula.
No comments:
Post a Comment