Bahan-bahannya:
Lapisan pulut :
250g beras pulut - direndam lebih kurang 1jam
200ml santan - saya gunakan santan Kara
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar minyak masak
Lapisan jagung :
60g tepung gandum
1 1/2 sudu besar tepung jagung
70g gula
2 biji telur
225ml santan
1/4 sudu teh garam
1/4 cawan jagung manis berkrim
Cara-caranya:
Panaskan air di dlm kukusan.
Toskan beras pulut dan letakkan di dlm loyang.
Campurkan bahan-bahan untuk lapisan pulut dan kacau rata.
Kukus selama lebih kurang 20minit atau hingga masak sepenuhnya.
Kemudian,tekankan pulut agar padat ke bahagian bawah loyang.
Sementara itu, pukul telur dan gula hingga kembang.
Masukkan santan dan garam,kemudian jagung.
Ayakkan tepung ke dlm adunan jagung dan kacau rata.
Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi dan kukus di atas api sederhana selama lebih kurang 40-45minit.
Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong.
Lapisan pulut :
250g beras pulut - direndam lebih kurang 1jam
200ml santan - saya gunakan santan Kara
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar minyak masak
Lapisan jagung :
60g tepung gandum
1 1/2 sudu besar tepung jagung
70g gula
2 biji telur
225ml santan
1/4 sudu teh garam
1/4 cawan jagung manis berkrim
Cara-caranya:
Panaskan air di dlm kukusan.
Toskan beras pulut dan letakkan di dlm loyang.
Campurkan bahan-bahan untuk lapisan pulut dan kacau rata.
Kukus selama lebih kurang 20minit atau hingga masak sepenuhnya.
Kemudian,tekankan pulut agar padat ke bahagian bawah loyang.
Sementara itu, pukul telur dan gula hingga kembang.
Masukkan santan dan garam,kemudian jagung.
Ayakkan tepung ke dlm adunan jagung dan kacau rata.
Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi dan kukus di atas api sederhana selama lebih kurang 40-45minit.
Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment