- 500 g cream cheese
- 50 g gula halus
- 200 g "whipping
cream"
- 5 kuning telur
- 120 g tepung gandum
- 1 camca teh esen vanilla
- 5 putih telur
- 100 g gula halus
- 1 camca teh lemon jus
CARA
MEMBUATNYA
- Panaskan oven pada suhu 150C,
lenser tin spring form berukuran 9 inci dengan mentega, balut keliling
bahagian bawah luar tin dengan aluminium foil .Ketepikan.
- Putar cream cheese bersama gula
hingg lembut. Masukkan whipping cream dan putar lagi hingga adunan licin
dan tidak berbintil2.
- Masukkan kuning telur dan putar
hingga sebati. Perlahankan speed, masukkan tepung gandum dan esen vanilla,
kacau rata. Ketepikan sebentar.
- Dalam mangkuk yang bersih dan
kering. Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus (100g) dan jus lemon, terus memutar hingga adunan kental.
- Gaul putih telur tadi ke dalam
adunan cheese dengan kaedah kaup balik, hingga rata.
- Tuang dalam tin dan bakar
dengan kaedah "water bath" selama 90 minit. Biar kek sejuk dalam
oven dengan cara merenggangkan pintu oven.
- Simpan kek dalam peti sejuk 4-5
jam ...selepas itu hias mengikut kehendak masing-masing
No comments:
Post a Comment