(A)Bahan-bahan (kuah percik)
18 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
8 sudu besar cili kisar
800 ml santan pekat
2 sudu kecil halba (fenugreek seeds)
6 batang serai (diketuk)
Sedikit belacan
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan air
Minyak masak untuk menumis
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
8 sudu besar cili kisar
800 ml santan pekat
2 sudu kecil halba (fenugreek seeds)
6 batang serai (diketuk)
Sedikit belacan
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan air
Minyak masak untuk menumis
(B) Bahan-bahan (perap
ayam)
1 ekor ayam
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
2 batang serai
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan putih
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
2 batang serai
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan putih
Cara-cara
Kisar
halus bahan-bahan(B) untuk memerap ayam
dan Perap ayam dengan bahan di kisar selama 30 minit. Kemudian bakar ayam
sehingga masak.
Untuk
kuah, tumis bahan-bahan(A) yang telah dikisar sehingga naik bau.
Masukkan
cili kisar. Kacau sekata, kemudian masukkan air.
Masukkan
santan, halba, belacan dan serai. Kacau hingga sekata.
Masukkan
garam dan gula secukup rasa.
Masak
sehingga kuah menjadi pekat (30-40 minit).
Bila siap, curahkan kuah ke atas ayam yang
telah dibakar
No comments:
Post a Comment