Thursday, 16 October 2014

kek keladi

bahan-bahan
300 gm tepung beras
100 gm tepung gandum
2.5 cawan air (suam)
setengah cawan udang kering (direndam di dalam air suam)
3-4 bawang merah dicincang halus
2 sudu kecil lada hitam
1.5 cawan keladi (di potong kiub kecil dan rebus sekejap untuk masak jangan biarkan hancur)
1 sudu makan serbuk rempah 5
3 sudu makan minyak sayur-sayuran  
1 sudu makan Gula
1  sudu makan garam
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
Bawang goreng (hiasan)
Daun bawang (dicincang halus )
CARA CARA
Campurkan tepung beras dan tepung gandum bersama-sama dan gaul dengan air  hingga sebati ,letak tepi.
Kuali panas dan tumis bawang merah, bawang putih dan udang hingga kekuningan
Tambah keladi (pastikan keladi lembut) dan kacau sehingga sebati dalam kuali,
Tuangkan tepung yang telah digaul dengan air tadi ke dalam kuali dan kacau perlahan-lahan sehingga  adunan kental
Tambah 5 rempah serbuk, garam, lada hitam dan gula dan memberikan satu campuran akhir
Pindahkan campuran ke Loyang 8x8 dan kukus selama 45 -60 minit.

Apabila masak biarkan sejuk dan Akhir sekali,  hiaskan dengan bawang goreng dan daun bawang. Sesuai dihidangkan bersama sos cili .

No comments:

Post a Comment