Saturday, 25 October 2014

Ketam masak lemak

bahan-bahan:
4 ketam Bunga (potong 2 keping)
1 serai (potong panjang 4 inci dan ditumbuk)
2 helai daun limau
1 keping asam keping (ikut link ini untuk rujukan)
1 cawan santan

bahan bahan (A)
1 inci kunyit segar
6 cili merah segar (lebih cili untuk panas tambahan)
5 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih
Garam secukup rasa

kaedah:
1. Kisar semua  bahan  (A) untuk pes yang sangat halus.
2. Panaskan sedikit minyak masak dalam sesuatu karya dan kacau-goreng pes.
3. masukkan serai dan kacau santan hingga mendidih.
4 masukkan ketam, daun limau dan asam keping. Kecilkan api dan terus reneh sehingga ketam masak
5. Tambah garam secukup rasa dan berkhidmat panas.

No comments:

Post a Comment