Saturday, 25 October 2014
Kerepek Gunting
BAHAN BAHAN
1 cawan tepung gandum
4 tangkai cili kering dikisar jadi serbuk
1 sudu besar udang kering dikisar jadi serbuk
1/2 sudu kecil jintan manis dikisar jadi serbuk
1/2 sudu kecil jintan putih dikisar jadi serbuk
secubit garam
1 sudu besar minyak masak
110-120ml air
sedikit daun kari (dimayang halus)
minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara-cara
Blend bahan2 untuk dijadikan serbuk.
Tuang bahan kisar kedalam tepung dan daun kari
Masukkan garam dan minyak dan gaulkan
Masukkan air sedikit demi sedikit….sampai adunan kenyal macam adunan karipap.
Kemudian canai nipis2…& panjang.
Taburkan tepung agar permukaan agar tidak berminyak dan mudah melekat.
Potong nipis menggunakan pisau atau boleh juga di gunting.
Pastikan tabur tepung agar hasil yang telah dipotong tidak melekat.
Goreng dalam minyak yang banyak .bila kekuningan angkat dan toskan.
sebelum di hidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment