BAHAN-BAHANNYA
800 g ayam, dipotong ikut suka, cuci bersih dan toskan
1 inci halia, tumbuk halus
1 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
20 biji bawang merah (kisar halus)
8 ulas bawang putih(dikisar halus)
1/3 cawan jus asam jawa
1 inci halia, dititik
3 - 4 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam dalam air
10 kuntum cendawan butang
1/2 cawan taucho, dihancurkan
1 batang daun sup di potong kasar
1 liter air
2 camca besar kicap cair
2 camca teh kicap pekat
Sedikit gula
1 inci halia, tumbuk halus
1 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
20 biji bawang merah (kisar halus)
8 ulas bawang putih(dikisar halus)
1/3 cawan jus asam jawa
1 inci halia, dititik
3 - 4 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam dalam air
10 kuntum cendawan butang
1/2 cawan taucho, dihancurkan
1 batang daun sup di potong kasar
1 liter air
2 camca besar kicap cair
2 camca teh kicap pekat
Sedikit gula
CARA MEMBUATNYA
1.Gaul ayam tadi dengan 1/2 camca teh garam,
serbuk kunyit dan halia tumbuk hingga rata, perap 1 - 2 jam. Ketepikan.2.Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus dan halia titik hingga harum, masukkan taucho dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan ayam dan gaul, biar ayam kecut sedikit.
3.Tuang air, jus asam jawa dan masukkan kicap pekat, kicap cair, kentang dan cendawan butang. Kacau rata dan biar mendidih. Masukkan daun sup dan kecilkan api. Renih 25 - 30 minit hingga ayam dan kentang empuk.
dihidangkan bersama nasi hangat dan sambal belacan.
No comments:
Post a Comment