Tuesday, 21 October 2014

ASSAM PEDAS IKAN TENGGIRI

BAHAN-BAHAN:
1 kg  ikan tenggiri 
2-3 cawan air
2 batang serai
2 bunga kantan- dibelah dua
Asam jawa secukup rasa atau asam keeping
Segenggam daun kesum/ 1 ikat
2-3 helai daun limau purut dicarik-carik
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN DI BLEND:
10 biji cili kering - direbus supaya menjadi lembut
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
3 cm belacan
(Jika suka lebih kuah masukkan lebih air dan kalau nak lagi pedas tambah la cili lagi) .
CARA MEMASAK:

1.Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan diblend sehingga naik bau.Kacau sehingga sambal menjadi masak dan pecah minyak.Kemudian masukkan serai dan kacau lagi.
2.Seterusnya masukkan air , daun kesum, asam keping dan bunga kantan. Kacau semua bahan dan biarkan kuah hampir mendidih.
3Masukkan ikan tenggiri , asam keping , garam dan gula . Kemudian kacau supaya semua bahan menjadi sebati. Jangan kacau terlalu laju dan kuat isi ikan tenggiri boleh pecah.
4.Biar kuah mendidih untuk 3-5 minit lagi dan boleh la dimatikan api dapur .Tutup periuk dengan penutup, ini adalah untuk membiarkan ikan tenggiri  terus masak di dalam wap panas kuah.

No comments:

Post a Comment