Thursday, 25 September 2014

REMPAH BRIYANI



                                          Nie aku dapat dari website mamak so aku try gak ermm memang sedap so saper saper nak try bleh  ambik resepi nie...                
Bahan-Bahan:
10     biji  Cengkih (clove).
4     biji  Buah Pelaga putih (Cadamom).
10    biji Lada Hitam (pepper corn).
4     keping kulit kayu manis ( Cinnomom Stick).
10   buah Pelaga Hijau ( Green Cadomom).
3     helai daun beriani (Bay leaf).
3     sudu besar  Jintan Manis ( Fennel Seed)
2   sudu besar bawang Goreng.
1/2  sudu besar Jintan Putih. (cummin Seed)
2   sudu besar Serbuk Rempah (Corriander Powder)
1   sudu besar Serbuk Jintan Putih ( Cummin Powder).
1/4 sudu besar serbuk kunyit.
1/2 sudu serbuk cili.
Cara:
1. Kisar semua bahan tersebut yang pejal.
2. Setelah dikisar halus campurkan bahan-bahan yang berbentuk serbuk.
3. Kadar Kegunaan ialah  3 sudu besar untuk satu kilo daging / ayam. Sekiranya ingin buat Nasi beriani; dua sudu besar sudah memadai untuk 1 kg. beras.
4. Serbuk ini boleh bertahan sehingga 3 bulan kalau disimpan dalam beks kedap udara. Selamat  mencuba.

No comments:

Post a Comment