Tuesday, 22 May 2012

PIE APPLE


KULIT PIE

250GRAM   MAJERIN
2TBSP          GULA
SECUBIT   GARAM
500GRAM  TEPONG GANDUM
1BIJI            TELOR
1/2 CUP       SUSU SEGAR

INTI(A)

8 BIJI            APPLE HIJAU(SEBIJI APPLE DI BELAH LAPAN)
2/3CUP         GULA
1/2 TSP         SERBUK KAYU MANIS
2TBSP           TEPONG JAGUNG


CARA MEMBUAT KULIT.





ADUNKAN GULA DAN MAJERIN SEHINGGA SEBATI,MASUKKAN TEPONG ADUN SELAMA 3MINIT DAN MASUK KAN TELOR,ESEN VANILLA SEKEJAP SAHAJA SELEPAS ITU ANGKAT REHATKAN SELAMA 30MINIT..SELEPAS ITU GILING NIPIS MASUKKAN KEDALAM ACUAN
(PASTIKAN JIKA INGIN MENGILINGLAPISKAN DENGAN KERTAS MINYAK KEDUA-DUA BELAH BAGI MEMUDAHKAN UTK MENGILING)

CARA MEMBUAT INTI


MASUK SEMUA BAHAN (A) KEDALAM BESEN GAUL SEBENTAR SELEPAS ITU SIMPAN KEDALAM  ACUAN YG TELAH DI LETAK KULIT PIE DAN TUTP BAHAGIAN ATAS DENGAN KULIT PIE JUGA..BAKAR SELAMA 45MINIT DALAM SUHU 150c






No comments:

Post a Comment